Сряда, 29 Януари 2020

ndt banner2

Сряда, 29 Януари 2020
Премиерът Борисов заминава за Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Египет

Премиерът Борисов заминава за Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Египет

Министър-председателят Бойко Борисов заминава утре за Египет, където ще вземе участие Среща на върха ЕС-Лига на арабските държави (ЛАД).

Първото по рода си мероприятие ще събере държавни и правителствени ръководители от всяка от двете организации в периода 24-25 февруари в курортното селище Шарм Ел Шейх на брега на Червено море.

Срещата ще бъде председателствана съвместно от Доналд Туск и египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси. Туск ще представлява ЕС заедно с председателя Жан-Клод Юнкер. Лидерите ще насочат усилията си към укрепване на арабско-европейските отношения. Наред с това те ще разгледат широк кръг от теми и общи предизвикателства, сред които: многостранните отношения, търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и положението в региона.

Очаква се срещата да започне днес следобед с официална церемония по откриване, последвана от Първа пленарна сесия. Форумът ще продължи  със Заседание в ограничен състав и Втора пленарна сесия и ще приключи с пресконференция, насрочена за утре, 25 февруари (следобед). Срещата ще се проведе в международния конгресен център в Шарм-ел-Шейх, Египет.

Предстоящата среща на върха бе предхождана от министерска среща в началото на месеца в Брюксел, където министрите на външните работи от страните-членки на ЕС и ЛАД обсъдиха възможностите за взаимно сътрудничество в различни направления и разгледаха настоящите предизвикателства пред които са изправени Европа и арабският свят, като например миграцията, тероризма и изменението на климата. След форума те изразиха ангажираността си за задълбочаване на евро-арабското партньорство за изграждане на мир и стабилност, гарантиране на сигурност, насърчаване на икономическото, социалното и технологичното развитие.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner