Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
Медведев след срещата с Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ!

Медведев след срещата с Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ!

"Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ - с нашите български приятели трябва да работим точно затова!" Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на съвместната пресконференция с Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде Канал 3.

"Диалогът ни винаги минава откровено, конструктивно. Надявам се набелязахме планове за бъдещето и което, е особено важно, потвърдихме взаимно желание отношенията ни да се развиват по всички насоки. Не с всички страни от ЕС имаме такива комисии, а това поражда съмнения, че не всеки казва всичко на всеки друг. Ние искаме да увеличим търговското и хуманитарното сътрудничество - търговският ни оборот преди кризата беше около 5 милиарда долара, а сега е около 3 милиарда долара - очевидно това са загубени работни места, което не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума не само за сложни отношения, а това, че за съжаление, търговско-икономическите ни връзки са в доста сложно отношение. Русия остава един от основните търговски партньори на България," подчерта Медведев. 

"Имаме широк кръг от възможности, надявам се да достигнем нивото преди кризата от 2011 г. Енергийното ни сътрудничество е флагманът на отношенията ни, макар че там също имахме проблеми - имам предвид ситуацията с Южен поток. Ще говорим след като ни бъде дадена съответна гаранция - Европейската комисия, че в бъдеще този проект - Турски поток, няма да има никакви прегради пред него. Българските ни колеги го разбират и водят съответната работа.

Още един голям енергиен проект е АЕЦ Белене, говорихме за това, нашата компания Росатом има голям опит от такива проекти, които се реализират на територията на ЕС", продължи Дмитрий Медведев, който призна, че с огромно удоволствие посещава София. 

България и Русия подписаха редица документи за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Двете страни подписаха Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г. Документът беше подписан от министъра на туризма на България и министъра на икономическото развитие на Русия, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. 

Подписан беше и План за консултация между Министерствата на външните работи на България и Русия за 2019 г. Подписани бяха и два протокола в областта на социалното развитие - Протокол за изменение на договора между България и Русия за социална сигурност от 27 февруари 2009 г. и Протокол за изменение на споразумението между министъра на труда и социалната политика на България и Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия за прилагане на договора за социална сигурност от 27 февруари 2009 г.

Свързани статии (по етикет)

 • Шефове на държавни агенции, банки и медии – с по-високи заплати от премиера

  Шефът на Агенция „Митници” Георги Костов е декларирал 111 040 лв. от заплати, а председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов е отчел 110 003 лв. от трудови доходи

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Нинова пита Борисов: Кой ви упълномощи еднолично да заявите, че ще платим за самолетите веднага?

  От „БСП за България“ настояваме да поканим в парламента министър-председателя Бойко Борисов. Днес ще ратифицирате един ключов договор за България, който е сложен от военно-техническа и финансово-икономическа гледна точка. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова

Оставете коментар