Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
30% повече разрешителни за подслушване са издадени през 2018 година

30% повече разрешителни за подслушване са издадени през 2018 година

Делата срещу организирани престъпни групи с цел разпространение на наркотици, данъчни престъпления, както и трафик на мигранти са сред топ 3 на внесените в Специализирания наказателен съд през изминалата година.

Повече са и делата за корупция и длъжностни престъпления. Спецсъдът е издал и най-много разрешения за подслушване и проследяване на заподозрени в извършване на престъпления.

С близо 1/3 повече разрешения за използване на специализирани разузнавателни средства са дадени от спецсъда през 2018 г.

Причината е, че след промени в закона към този съд преминаха всички престъпления, извършвани от организирани престъпни групи, както и тези от властимащи.

Така през изминалата година дадените разрешения за прилагане на СРС-та са 2940, отказите обаче също са нараснали и са 471, което е близо 20%. В спецсъда един съдия разглежда по 34 дела на месец, което прави магистратите най-натоварените в страната.

За всичките 20 съдебни състава има едва 4 зали. Ако се запази потока от дела са необходими поне още 10 съдии, както и още съдебни зали.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар