Вторник, 20 Август 2019
Вторник, 20 Август 2019
Йончева: Още нямаме информация докъде са разследванията за "Хасково гейт" и оградата по границата

Йончева: Още нямаме информация докъде са разследванията за "Хасково гейт" и оградата по границата

Тя припомни, че именно БСП са внесли сигнал до Прокуратурата във връзка с това как един областен председател на ГЕРБ назначава своя „dream team“ в общината. 

Все още нямаме информация докъде са стигнали разследванията на „Хасково гейт“ и за корупционната схема при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Това каза говорителят на парламентарната група на "БСП за България" Елена Йончева на брифинг в Благоевград, предаде Радио „Фокус“ – Пирин. 

Тя припомни, че именно БСП са внесли сигнал до Прокуратурата във връзка с това как един областен председател на ГЕРБ назначава своя „dream team“ в общината. 

„Внесохме в Прокуратурата сигнала с всички необходими документи. Все още се разследва и нямаме отговор. По същия начин все още нямаме отговор и за корупционната схема при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Преди около два месеца главният прокурор Сотир Цацаров каза в „Шоуто на Слави“, че има сигнал, че има информация за корупция при това строителство, но все още не сме уведомени до къде е стигнало разследването“, каза още Йончева. 

Тя напомни, че в последния доклад на Европейската комисия се казва, че 2/3 от сигналите за корупционни схеми при висшите етажи на властта и по-конкретно по отношение на знакови политици, не се разследват, тоест, те не стигат до финансовото разузнаване, не стигат до ДАНС и остават неразследвани. 

„Мисля, че това е изключително обезпокоително. Във всяка една европейска държава темата трябва да се превърне в № 1 – кои са тези политици по висшите етажи на властта, които не са разследвани. Имайте предвид, че в България проблемът не е в корупцията, а в грабежа. Според последните данни на "Зелените" в Европейския парламент, грабежът или корупцията в страната ни са за 11 млрд. евро всяка година. Става дума за огромна сума“, подчерта Йончева. 

„Това е огромна сума, която може да отиде в икономиката и да създаде реално икономика с висока принадена стойност, да направи поносими за пенсионерите пенсиите, тоест да могат с тях не просто да оцеляват, а да имат един по-достоен живот“, заяви Йончева.

"Днес бе гласуван на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за концесиите. Става дума за предстоящата концесията на летище София, което ние считаме, че не отговаря на българските интереси", заяви още Елена Йончева. 

Тя обърна внимание на нещо, което според нея е много важно. 

„На практика днес се прие поправка на Закона за концесиите, която дава възможност да бъде сключен такъв концесионен договор, според който концесията да не отговаря на българското законодателство. Тоест договорът за концесия на летище София ще се счита за валиден даже ѝ да нарушава конкретни разпоредби на българското законодателство. Това е скандално и до сега няма такава практика. Това означава, че държавата не иска и не може да защити своя интерес“, каза още Йончева. 

Тя добави, че е направена ѝ още една поправка, която дава възможност при евентуален спор между държавата и концесионера, решение да взима не българският съд, а международен арбитражен. 

„Имайки предвид, че летище София е българско летище, което се намира на българска територия, то би трябвало българските интереси да са защитени и при един евентуален спор, решенията да взима българският съд, а не международен. Това вече е елемент от националната сигурност. Бих искала само да допълня, че 2017 година концесията на летище София бе спряна от служебното правителство“, отбеляза Йончева. 

Тя уточни, че тогава министърът на транспорта е казал, че спират концесията, тъй като тя застрашава националната сигурност. 

„Тогава кандидатите бяха предимно турски фирми. Затова сега ние задаваме въпроса – дали тези четвърти промени на Закона за концесиите не се правят за определена фирма? Дали тази фирма вече се знае и дали зад тази фирма не стоят турски интереси, имайки предвид, че в региона най-голямото летище, което се строи е в Турция“, подчерта Йончева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар