Събота, 20 Юли 2019
Събота, 20 Юли 2019
Спад на туризма във Варна

Спад на туризма във Варна

Такива са очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова за предстоящия летен сезон

"Заявките за ранните полети на летище Бургас и областта бележат около 1.5% ръст, докато на летище Варна към момента заявките за ранните полети са с около 15% спад. Най-тежко ще бъде положението в област Варна".

Такива са очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова за предстоящия летен сезон.

Тя отчете, че има лек спад на ранните записвания от Русия и Германия. По думите й спадът от Германия се дължи на фалита на един от немските авиопревозвачи "Air Germany", който е повлякъл със себе си и фалита на един малък чартърен превозвач в Полша.

"Всичко се ступчва по едно и също време и със сигурност ще даде своето отражение върху летния туристически сезон", смята Ангелкова.

До настоящия момент от декември до януари месец над 865 000 чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3.7%. За сметка на това Министерство на туризма отбелязва ръст от 5.8%. Това показва, че идват по-малко туристи, но остават за повече нощувки, което от своя страна води до по-големи приходи в икономиката.

Туристическия министър настоява да се привличат по-висок клас туристи с по-висок продукт на разумна цена.

На въпрос на news.bg повече или по-малко туристи се очакват да посетят България в сравнение с миналата година, Ангелкова заяви, че се надява да бъдат запазени нивата на туристите, постигнати през изминалата 2018 г.

Иначе Ангелкова очаква настоящата 2019 г. да бъде изключително динамична, трудна и доста предизвикателна с оглед на факта, че се наблюдава от някой пазари лек спад при ранните записвания.

Министерство на туризма (МТ) прие Националната стратегия за устойчиво развитие до 2030 г. и план за изпълнение към нея. Това обяви министърът на тирузма Николина Ангелкова пред журналисти след заседание на Националния съвет по туризъм.

Основото в стратегията за устойчивото рзвитие на туризма е законодателната част и инициативите, които са извършени от Министерство на туризма и правителството в посока устойчиво развитие на туризма. Всичко това се прави с цел да се направи България популярна туристическа дестинация.

Предстои представяне на тенденциите за летния сезон и краткък обзор на зимния сезон, който все още не е приключил.

На следващото събиране на Националния съвет по туризъм през юни месец, се очаква да бъде обсъдена Националната програма за туристическа програма.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар