Авторите на “Апартаментгейт”- собственици на скъпи имоти в топ-центъра на София

Авторите на “Апартаментгейт”- собственици на скъпи имоти в топ-центъра на София

Бившият заместник-министър на вътрешните работи при Румяна Бъчварова – Филип Гунев, и бившият служител на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – Николай Стайков, притежават мезонети за повече от 600 000 лв

Авторите на “Апартаментгейт” – Филип Гунев и Николай Стайков се оказват собственици на скъпи имоти в топ-центъра на София, показва разследване на в. "Труд". Бившият заместник-министър на вътрешните работи при Румяна Бъчварова – Филип Гунев, и бившият служител на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – Николай Стайков, притежават мезонети за повече от 600 000 лв.

Макар да е служебен заместник-министър в кабинета на Марин Райков, назначен от близкия до Прокопиев тогавашен президент Росен Плевнелиев, Филип Гунев не е подал декларация за участието си в изпълнителната власт за 2013 г. Когато влиза в изпълнителната власт отново - в края на 2014 г., този път като титуляр заместник-министър на вътрешните работи, първо при Веселин Вучков, а после и при Румяна Бъчварова, Гунев е принуден да подаде декларация. В нея обаче остават скрити две обстоятелства - Гунев не е декларирал, че е имал депозит от почти 100 000 евро (колкото е гарантираният от държавата праг при фалит на банка) във финансовата пирамида на банкера беглец Цветан Василев. След банкрута на КТБ обаче се разбира, че Гунев имал в нея 99 873,80 евро. Не е известен произходът на средствата.
 
Едва след като напуска изпълнителната власт в началото на 2017 г., Филип Гунев декларира и ново обстоятелство. Малко след като приключва краткият му мандат като служебен заместник-министър през 2013 г., когато МВР се провали тежко със скандала “Костинброд”, Филип Гунев става горд собственик на мезонет на пресечка на централната улица “Оборище”, само на няколкостотин метра от Докторската градина. Интересно е, че продавач на мезонета е втората съпруга на подсъдимия бивш шеф на НДК Мирослав Боршош. За 150 кв.м. и подземен гараж оформен като мазе, Гунев плаща 322 712 лв. От тях – 117 400 лв. се оказват банков кредит, който е взет на името на Гунев и на жената, с която живее на семейни начала – Олга Шишкова. Жената на Филип Гунев е активна привърженичка на “Да, България”. Тя е работила във фирмата на Ивайло Пенчев, когото кръгът около Прокопиев упорито се опитва да лансира като политик. От началото на 2017 г. Гунев остава единствен длъжник към банката, като изключва жената, с която живее на семейни начала от задължените към банката, а ипотеката вече възлиза на 125 000 лв.
 
Мезонетът на Филип Гунев, купен с голям кредит, който бившият зам.министър трябва да изплаща с кредит. 
 
Филип Гунев се оказва собственик и на още два по-малки апартамента в столицата, придобити, докато е част от едно от НПО-та, финансирани от мизантропа Джордж Сорос.
 
Столичани в повече 
 
Типично за т.нар “жълтопаветниците” от кръга “Капитал”, които имат силен комплекс, че не са столичани по рождение, Николай Стайков и жена му Владислава Предова правят всичко по силите си, за да се представят за “стари столичани”.
 
През 2016 г., когато Стайков не е известно с какво се е прехранвал, след като отрича да е
търговец на секс-артикули, двамата с жена му купуват първия етаж в малка кооперация на ул. “Дунав”, намираща се в стария Еврейски квартал в София. За 95 квадрата и таван от почти 4 кв.м. двамата плащат 207 514 лв., за които е посочено, че са от кредит. Година по-късно, когато Стайков вече е наясно, че ще получи близо един милион лева, за да провежда “борба с корупцията", Стайкови взимат още 25 кв.м. изба под партерния етаж, който вече притежават. Видно от ремонтните работи по имота, Стайкови са платили още поне 50
000 лв. за смяна на дограмата, изолация и т.н.
 
Простите сметки показват, че за да се пише “стар софиянец”, на Стайков му е струвало около 300 000 лв.
 
 
За да се изкара стар софиянец, Стайков инвестира солидна сума в стара къща в центъра на София. 
 
И двамата антикорупционни “борци” обясняват произхода на парите си с банкови кредити. Простата аритметика показва, че ако кредитът на Стайкови от над 200 000 лв. е разсрочен за 10 години, дори без лихвите, то за покриването му ще отиват по 2000 лв. на месец. Как се живее с кредит от по 1000-2000 лв., ще трябва да обяснят “борците” – Филип Гунев (който не е ясно какво точно е работил последните две години) и вярното протеже на подсъдимия Прокопиев – Николай Стайков.
 
Двамата всячески се опитаха да прикрият разкритията за купеното на безценица от жената на председателя на ВКС Лозан Панов супер луксозно жилище, макар със същите аргументи да атакуват неудобни за олигархията политици и представители на правоохранителните институции, но ето, че ефектът на бумеранга застигна новите “активни борци” Гунев и Стайков.
 
Източник: kanal3.bg

Оставете коментар