Вторник, 17 Септември 2019
Вторник, 17 Септември 2019
От НФСБ излязоха с декларация по повод изслушването на външния министър и изказването от турска страна

От НФСБ излязоха с декларация по повод изслушването на външния министър и изказването от турска страна

НФСБ: "Думите на външния министър Мевлют Чавушоглу са недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни"

От НФСБ излязоха с декларация по повод изслушването на външния министър Екатерина Захариева и изказването от турска страна, че са се намесили в приемането на Закона за вероизповеданията у нас. Ето какво гласи тя:

Ние, „Обединени патриоти“ поискахме изслушване на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, защото думите на турския й колега Мевлют Чавушоглу са недопустим акт на намеса във вътрешните работи на страната ни – както и да стоят в „контекста“ на изказването му. Припомням, че турският външен министър в публична реч в град Текирдаг заяви, че „Турция е била принудена да се намеси и България да промени Закона за вероизповеданията“.

Не само намеса във вътрешните работи – подобен акт е и нагъл опит за дискредитация на парламентаризма в Република България. Внушение, че Народното събрание на суверенна държава, каквато е България, пише закони под диктата на чужда държава. Пълен абсурд!

Изслушването беше необходимо – за да се запознаем с всички действия на българското правителство като реакция, като отговор на думите на Чавушоглу. Защото на подобни прояви трябва да се реагира категорично и безкомпромисно! Подобни прояви трябва да бъдат пресичани в зародиш!

Още повече – това не е първи опит на Турция за намеса във вътрешните работи на Република България. През последните 30 години Турция дори не прикрива намерението си да участва в управлението на страната чрез подкрепа за определени политически партии. И тук ще припомня ролята на „Обединени патриоти“ в този процес в борбата за изстъргването на ДПС от управлението на страната. Не само чрез ДПС, Турция опитва да влияе и се меси във вътрешните работи на страната и чрез още една противоконституционна и антибългарска партия – ДОСТ, създадена под прякото ръководство на турските служби. Тя се втурна на юруш към Парламента, използвайки българските изселници за изборите през март 2017 година. Кервани от рейсове бяха подготвени от турската държава и т.н. проправителствени изселнически организации да преминат българските граници при Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево – Свиленград и да нахълтат в изборните секции с написани на дланите с химикал номер на бюлетината на ДОСТ – номер 13.

Наистина подготвени от турската държава, защото те нямаха билети за пътуването и дори не знаеха колко струва пътя. Довериха го при доброжелателен разпит /пардон „разговор“/ на границата.

Почти всички от първата фаланга, естествено, бяха пенсионери, излъгани, че ако не гласуват за ДОСТ, ще им бъдат спрени пенсиите от България. Прийоми, използвани успешно и от ДПС.

Пенсионери естествено – кой друг ще се поддаде на такава пропаганда. Изселниците в работоспособна възраст естествено работят и в събота, и в неделя за хляба си и се им пука за изборите в България.

Ето така стигнахме и до прословутата сцена с бабичката на границата. И тя, както хилядите други послушно искаше да си изпълни задачата, за да направи България васална на Турция, но чрез демократичния механизъм на парламентарните избори. Баба камикадзе. Извърших своя човешки дълг да я изведа от взривоопасната зона на разгневените българи.

Но спряхме тълпите от Истанбул, Одрин, Измир и Бурса, които следяха със затаен дъх ще бъде ли пробита блокадата.

Днес ДОСТ стигна до нагли опити да гази Конституцията ни и иска статут на етническо малцинство за турската общност у нас. Ние няма да допуснем разделение на българската нация и то от чужда държава, поради което излязохме с остра политическа декларация и протест пред турското посолство.

Категорични сме, че българският Парламент не само трябваше да изслуша министър Захариева, но и да демонстрира твърди, принципни и безкомпромисни действия от страна на българското правителство, които да покажат, че България не позволява и няма да позволи намесата на Турция във вътрешните ни работи. Защото според нас МВнР предприе плахи и нерешителни действия по повод провокацията. Нямаше нито категоричен протест, нито отзоваване на несъстоятелния български посланик Надежда Нейнски от Анкара. Само унизителни и неуспешни опити да се привика турския посланик Хасан Улусой на разговор, скромен демарш на правителството и отлагане на посещението на Чавушоглу в България.

Още повече, че ние не чухме извинение от турската страна в тази посока, а единствено – упреци, че речта на Чавушоглу била извадена от контекста.

За да отсрамим действията на българското правителство, ние от ОП предлагаме Народното събрание на Р. България да излезе с декларация, осъждаща поредната нагла намеса на Р. Турция във вътрешните работи на суверенна България. За целта предлагаме ръководството на Обединени патриоти - ГЕРБ да проведат спешни консултации и до края на седмицата да излезем и да предложим общ текст на декларацията.

Свързани статии (по етикет)

 • Сняг падна в Турция

  Първи сняг заваля в планината Ерджийес  в Централна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк (CNN Türk), цитирана от Канал 3. 

 • Турция изпраща нов посланик в София - за първи път жена

  Интересна подробност е, че съпругът на Айлин Секизьок - Хасан Секизьок, също е дипломат и е назначен за посланик на Турция в Северна Македония

 • Изслушването и гласуването на Гешев ще е в един ден

  В своята концепция за управление на прокуратурата Гешев казва, че “съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”

   

Оставете коментар