Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Разпитват представители на фондовата борса по делото за приватизация на EVN

Разпитват представители на фондовата борса по делото за приватизация на EVN

Първа показания даде председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова

Разпитват представители на фондовата борса по делото за приватизация на EVN. На заседанието днес се явиха 7 от 10 призовани свидетели. Четирима от тях са от фондовата борса, където е станала сделката, предава Канал 3.

Първа показания даде председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Към 2011 г. тя е ръководила надзорния съвет на Агенцията по приватизация. По думите ѝ стана ясно, че има липса на спомени относно методиката и избора на инвестиционен посредник по сделката. Прокуратурата определи като противоречиви показанията с тези от досъдебната фаза. Затова поиска от съда прочитане на казаното от нея през ноември 2015 г. Защита възрази, с мотива че няма конкретика в искането на държавното обвинение.

Според прокуратурата Дянков нарежда на Агенцията по приватизацията да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата "Булброкърс", контролирана от Иво Прокопиев. Той пък е сочен от държавното обвинение за помагач при реализирането на схемата.

Делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев тръгна в спецсъда в началото на миналия месец. Обвинението срещу тях е за продажбата на държавния дял от 33% процента на И ВИ ЕН на занижени цени, като в резултат държавата е била ощетена с 28 милиона лева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар