Понеделник, 18 Ноември 2019
Понеделник, 18 Ноември 2019
Иван Костов в Панорама: Нямаше обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред

Иван Костов в Панорама: Нямаше обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред

Ние реформаторите и демократи не се разбираме помежду си, не си прощаваме, не общуваме и само търсим как да се разграничим един от друг. Именно заради това се провалихме в опита си да създадем партии.

Това каза пред БНТ бившият премиер Иван Костов, който вчера представи мемоарната си книга "Свидетелства на прехода" пред препълнената зала "Тържествена" на Военния клуб в София.

Той добави, че основният проблем по време на неговото управление е било посткомунистическото общество, което било мнозинство. По думите му тези хора имали проблем с реформите, защото ги карали да проментя живота си и себе си.

По думите на Костов извършената приватизация в неговия мандат е била задължителна и според него много успешна.

"Социалистическата икономика беше изпразнена от активи. Самата държава беше в окаяно финансово състояние и затова нямаше как да спаси предприятия. Обслужвахме дълга на държавата с огромен процент от бюджетните приходи – около 35%. За пример ще дам Гърция в момента, която отделя около 6-7% от приходите си за външния си дълг", уточно Иван Костов.

"Написах защита на прехода. Свидетелствам за да защитя това, което е направила страната по пътя си за прехода. Пътьом съм се опитал и някои от най-тягостните митове на прехода да ги атакувам и развенчавам", каза той.

По думите му в книгата си спори с хората, които са били "в авангарда на реформите, които искаха да променят страната, искаха да я направят демократична и пазарна".

"Тези хора нямаха политически качества и поради тази причина много от силите се разпиляха", отбеляза Костов.

Според него управлението му е реализирало "една от най-успешните и една от най-бързите приватизации", въпреки че "изглежда странно на пръв поглед".

"Това е истина, зарита от политическа измама - голяма, мащабна, и от многобройни други митове. Това са фактите. Аз съм го доказал с числа, с примери, със съпоставки и сравнения с други страни", категоричен беше бившият министър-председател.

За него големият виновник за българската бедност е "двукратният фалит на страната" - за първи път през 1990-а и повторно през 1997-а.

Като най-важна собствена грешка Костов посочи ненаправената лустрация и даде за пример денацификацията, извършена от Конрад Аденауер след Втората световна война в Германия. 

Като най-голям проблем на прехода Костов посочи липсата на солидарност, на съпреживяване и способността за прошка между реформаторите и демократите. 

"България е единствената страна от Източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс. Това не го казвам аз, това го свидетелстват числата, обективните числа, които са налице", допълни той.

С изключение на 1997 година, нямаше обществена подкрепа, за да се направят решителните крачки напред, заяви още Костов.

"Посткомунистическото българско общество, посткомунистическият човек има проблем с реформите, защото те го карат той да промени собствения си живот. Той трябва себе си да промени. Звучи абстрактно и теоретично, но всички усетихме, че трябва да се променим", подчерта той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар