Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Румен Радев: В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност

Румен Радев: В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност

Според Радев гневът на хората е разбираем

Преди участието си в тържественото заседание на Конституционния съд държавният глава коментира събитията в Габрово.

Според него гневът на хората е разбираем. В България цели поколения израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол, отбеляза Румен Радев.

Основният проблем е в беззаконието. Това е всеобщ проблем за държавата, каза той. Според него за решаването на проблема са нужни два паралелни подхода. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, а вторият стратегически подход е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност, каза президентът. По думите му социалните причини се коренят в ниското образование, липсата на трудова заетост, липсата на чувството за отговорност пред обществото. Ето там трябва да работим, каза още Румен Радев.

Президентът поздрави гражданите на Велико Търново с обявяването на града за историческа и духовна столица на България. Той приветства всички българи с "утрешната знаменателна за България дата, на която преди 140 години се приема Търновската конституция". Държавният глава пожела на народните представители и на конституционните съдии здраве, енергия и чувство за отговорност. "Да припомня и някои от най-важните завети на хората, които създадоха Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет - а именно, законите да се правят от народа и за народа", отбеляза Радев. Той пожела на депутатите да не забравят тези завети, да се ръководят от тях, "за да има по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменени от Конституционния съд".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар