Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Иван Гешев: Делото „Иванчева“ се използва да бъде „ударена“ прокуратурата

Иван Гешев: Делото „Иванчева“ се използва да бъде „ударена“ прокуратурата

Делото "Иванчева" се използва, за да бъде ударена спецпрокуратурата. Това заяви за БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай, е да даде публичност на процеса, увери зам.-главният прокурор.

Делото „Иванчева“ ще се използва, за да бъде ударена прокуратурата, заяви зам.-главният прокурор.

"Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог", подчерта Иван Гешев.

Единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът. Присъдите на обвиняемите по делото "Иванчева" не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор.

Той коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години. "Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото", каза зам.-главният прокурор.

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

"По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното", отбеляза Иван Гешев.

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар