Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Росен Желязков: Не сме загубили битката за пакет „Мобилност”

Росен Желязков: Не сме загубили битката за пакет „Мобилност”

Министърът на транспорта Росен Желязков отрече битката за пакет „Мобилност” да е загубена. „Той няма да бъде във вида, в който е гласуван в пленарната зала на този Европейски парламент“, заяви пред бТВ Желязков.

Той подчерта, че не се е стигнало до триалози и в рамките на този парламент няма да има законодателни изменения, гледани на второ четене. Неговите очаквания са триалозите да се провеждат по време на финландското председателство. Възможно е обаче да се върне за ново разглеждане в транспортната комисия, уточни Росен Желязков. „На всички е ясно, че в „Автомобилна администрация” корупция има”, отбеляза още Росен Желязков. Дали тя е ниво рушветчийство, или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация.

По отношение на функционалните и структурни промени до 2 месеца ще съобщим какви са мерките, в това число и намаляването на административните предпоставки – разрешителни и лицензионни, които дават възможност за „тясно” взаимодействие между бизнеса и администрацията. Министърът се е срещнал с турския посланик у нас във връзка с проблема на българските превозвачи, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. Желязков уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на тол системата заедно с граничната и митническа система.

Транспортният министър е получил сигнали за прекомерност на глобите и за неизясненост на основанията, на които са налагани. „Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Те могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане”, заяви Желязков.

„България също предстои да въведе тол система, която ще бъде интегрирана с граничните и митнически бюра. Предполагаме, че началният период също ще ни изправи пред подобни трудности”, допълни той.

Източник: bTV

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner