Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Проф. Пламен Киров: Има нещо сбъркано в модела, по който се управлява държавата

Проф. Пламен Киров: Има нещо сбъркано в модела, по който се управлява държавата

Необходимо е институциите да изпълнят онова, което конституцията ми повелява, заключи бившият конституционен съдия

Има нещо сбъркано в модела, по който се управлява държавата. Справедливостта е постфактум, в обществото се създава едно недоверие към правозащитните органи. Това каза професорът по конституционно право и бивш член на Конституционния съд Пламен Киров в ефира на предаването "Всичко коз" по Канал 3.

Звената като структури не работят, работят хората в тях. Ако някой си прави илюзии, че ако сменим Конституцията и редица закони, нещата ще се променят, много се заблуждава. Законът не работи автоматично. Струва ми се странен този вопъл на съдиите. Това е един вопъл на безпомощни хора. Всеки орган говори чрез своите актове, коментира той писмото на съдиите от специализирания съд и Апелативния специализиран съд, в което те призоваха гражданите да не търсят доброта от съда, а да искат справедливост.

Съдията по конституционно право коментира и отказа на председателя на ВКС да бъде разследван за имота, придобит от фирмата на съпругата му.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Това е крайна позиция на Лозан Панов, тя е от няколко години. Води се една пуническа война на едни висши магистрати срещу други висши магистрати. Тримата големи магистрати се назначават по един и същ начин, по предложение на пленума на ВСС и от президента. Основанията за предсрочно прекратяване на мандата са: при оставка, при смърт, след присъда и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Засега упреците са насочени към главния прокурор, защото за да се проведе разследване, трябва акт на главния прокурор. Главният прокурор обаче не е недосегаем, коментира той.

Г-н Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи новия главен прокурор. Не виждам как един магистрат в друга държава ще излезе и ще държи политическа реч. Той спокойно може да напусне и да се кандидатира от партията на Христо Иванов и да се яви на избори, да влезе в парламента и да прави закони. След като той иска да изпълнява политическа дейност, това е пътят, заяви Пламен Киров.

Време е ВСС да се замисли дали следва едно такова лице да изпълнява функциите си. В тази ситуация уронва престижа на институцията, каза още проф. Киров.

Не са нужни промени в Конституцията. Необходимо е институциите да изпълнят онова, което конституцията ми повелява, заключи бившият конституционен съдия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар