Петък, 23 Август 2019
Петък, 23 Август 2019
Сотир Цацаров: Освен арести и системни операции, трябва и превенция на телефонните измами

Сотир Цацаров: Освен арести и системни операции, трябва и превенция на телефонните измами

Главният прокурор обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии

Повтарящата се практика на телефонни измами и размера на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показва, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния на Национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Необходим е системен подход“, заяви той и допълни, че в операцията в България и Румъния е използван именно такъв. Сотир Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.

На националното съвещание присъстват премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Младен Маринов, зам. главният прокурор Иван Гешев, директорът на ГД „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски, главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Прокуратура на Република България, съвместно с Министерство на вътрешните работи, стартира информационна кампания с цел превенция от телефонни измами, чиито жертви обикновено са най-уязвимите групи от населението.

В рамките на кампанията, са изработени информационни клипове, в които са използвани действителни кадри от телевизионни предавания по тази тема.

Вчера няма нито едно обаждане с цел измама на българска територия. Това каза зам. главният прокурор Иван Гешев във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния на Национално съвещание на ръководството на МВР.

„Изключително доволен съм от доброто взаимодействие със всички служби на МВР. Благодаря на румънските колеги, които ни оказаха съдействие“, посочи той.

„Всичко се случи в резултат на анализ, възложен от министър-председателя на МВР, а от главния прокурор на Специализираната прокуратура“, обясни Гешев.

„Най-високото ниво, до което преди се стигаше е на ниво „мулета“. Предвид високата обществена опасност беше преценено, че трябва да се работи от най-ниското ниво до ръководителите“, заяви зам. главният прокурор.

„Това е първата такава операция, надявам се да не е последната“, коментира той. „Надяваме се в близката една година ситуацията с телефонните измами да стои по-различно“, каза още Гешев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар