Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
ГЕРБ иска проверка на капитала зад сделката за ЧЕЗ

ГЕРБ иска проверка на капитала зад сделката за ЧЕЗ

Новоизбраният председател на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов призова службите да проверят произхода на парите по сделката за продажбата на българските активи на чешката фирма ЧЕЗ, които започнаха преговори с българската компанията "Еврохолд", предаде БНР.

"Ще напиша и писмо до тях да се провери все пак, макар че доколкото знам и доколкото виждам, "Еврохолд" е публична компания. Това значи, че има наблюдение от Комисията за финансов надзор, тоест проследими са абсолютно всички техни активи, но въпреки всичко аз се притеснявам евентуално за участие на офшорна компания в тази сделка заедно с "Еврохолд", а не самият "Еврохолд". Ако се установят офшорки, това ще създаде доста въпроси и аз бих призовал чешката страна да се въздържа от подписването на сделка с неясни офшорни фирми".

По-рано Таско Ерменков от БСП коментира, че лицето зад сделката за закупуването на ЧЕЗ е едно и също – и при предишния несполучлив опит с Гинка Върбакова, и сега.

„ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България и то на много по-лош инвеститор от Инерком. Тези инвеститори нямат никакъв опит с управлението на електроенергийна система, те са в застрахователния бизнес. Румъния и Гърция са им отказали да закупят застрахователни дружества, заради лошо финансово състояние“, заяви Ерменков.

БСП имат съмнения, че зад това дружество се крие нова мастита фигура като Гинка Върбакова. „Има проблеми и с контрола, което правителството осъществява върху електроенергийната система и кражбите на електроенергия“, коментира Ерменков.

Велизар Енчев призова за протест пред централата на КЕВР във връзка с исканото увеличение на цената на тока.

Според Ерменков се е сменил параванът, но лицето зад сделката за закупуването на ЧЕЗ, е едно и също.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар