Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Илияна Йотова: ЕС да извади отношенията си с Русия от задънената улица

Илияна Йотова: ЕС да извади отношенията си с Русия от задънената улица

Европейският съюз трябва да извади отношенията си с Русия от задъдената улица, призова вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в конференция на тема "Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ-Китай-Русия".

Русия е непосредствен съсед на Европейския съюз, с който трябва да дефинираме ясно своите отношения и да ги извадим от задънената улица, в която се намират в момента. Разговорът за санкциите срещу Русия е важен и икономическата сигурност на нашите граждани не позволява да свеждаме дебата до повърхностни лозунги със съмнителна цел, коментира Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента налагането на санкции просто заради самите санкции е също толкова контрапродуктивно, колкото е всяко едно самоцелно действие без ясна стратегия какво следва. Начинът, по който се препотвърждават и удължават сроковете за санкциите, без оценка, без задълбочена дискусия ще затрудни особено много търсенето и намирането на издържани аргументи за отказ от санкции, изтъкна Илияна Йотова.

Според нея отношенията между ЕС и Русия трябва да се разглеждат в контекста на ситуацията в Украйна и международните кризи. Илияна Йотова е убедена, че с тази политика Европейският съюз губи партньор в лицето на Русия във все по-сложния и динамичен азиатски континент, а и в целия свят.

Днес светът е на остър завой – не вижда и не знае какво препятствие ще изскочи насреща, каква е максимално допустимата скорост, за да бъде взет завоят, какво ще бъде поведението ни след препятствието, сочи анализът на вицепрезидента. В противовес на гласовете против обединена Европа Йотова изрази своята убеденост, че като съюз общият европейски интерес е да се изправим пред глобалните предизвикателства заедно.

В изказването си Илияна Йотова акцентира върху липсващата активна роля на Европа на международната сцена. Предстоят европейски избори, а последното, за което се говори в България, е за мястото на Европа в глобален план, подчерта вицепрезидентът. Тя изтъкна също, че европейските граждани не са доволни от своите правителства. В Брюксел хората виждат една бездушна машина от бюрократи, която е безкрайно далеч от техните реални проблеми и ежедневни нужди и разглеждат бъдещето на Европа сред останалите глобални участници като нещо чуждо, стоящо прекалено далеч от всекидневните им нужди, предупреди Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че държавите членки не осъзнават, че редица от проблемите идват отвъд границите на ЕС и с активна външна политика могат да се решат вътрешни проблеми. Красноречив пример за това е мигрантската криза.

Европейският съюз не само може, но и трябва да бъде посредник за мир в Близкия изток, за да гарантира сигурността на своите граждани. Днес съдбата на региона се обсъжда в различни формати, в които големият отсъстващ са европейците, подчерта Илияна Йотова и добави, че външната политика на ЕС трябва да избяга от ограниченията и да бъде адаптивна.

Тя описа сегашната роля на ЕС в решаването на международните конфликти като наблюдател, а не като участник. Като друг проблем Йотова изтъкна и факта, че отношенията между Вашингтон и Брюксел вече се базират на стремежа към протекционизъм, а не на взаимния компромис и търсенето на решения.
Докато политиката на Брюксел към Пекин е заседнала някъде в XX век, Китай се превърна в икономически и геополитически конкурент на ЕС, заяви вицепрезидентът.

Илияна Йотова е привърженик на модела, заложен още преди приемането на еврото – общи финанси, но и обща икономика. Според вицепрезидента всички търговски и икономически договори с Китай и САЩ трябва да се базират на открита и основана на правила икономическа система с наистина равни условия, която да води в най-лошия случай до съгласувани политики във външно-икономическите отношения.

Източник: Duma.bg

Свързани статии (по етикет)

  • Русия: САЩ искат дигитален колониализъм

    "Вашингтон натисна докрай партньорите си в НАТО и издейства от тях да признаят космоса за свое пълноценно оперативно поле наред с наземното, въздушното, морското и кибернетичното пространство", коментира "Росийская газета" в друг материал вчерашната среща на външните министри от пакта в Брюксел. "Алиансът отвори пряк път към по-нататъшна милитаризация на космоса", се казва в статията

  • Украйна: Трите кораба, които Русия върна в понеделник, са в много лошо състояние

    Tрите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна в понеделник, са в много лошо състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващия Военноморските сили на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР

  • Русия и Китай с нов проект за урегулиране на Корейския полуостров

    Моргулов уточни, че планът ще бъде представен пред първия заместник-министър на външните работи на Северна Корея Цой Сон-хи, която в момента е на посещение в Москва

Оставете коментар