Четвъртък, 19 Септември 2019
Четвъртък, 19 Септември 2019
Папата с послание от София: Направи ме инструмент на твоя мир!

Папата с послание от София: Направи ме инструмент на твоя мир!

"Трябва да имаме активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека"

За това призова папа Франциск по време на Събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България. Това се случи в присъствието на представители на всички вероизповедания - главният мюфтия Мустафа Хаджи, главата на Арменската църква в България - архимандрит Исахак Похосян, сред гостите има и православни свещеници.

Светият отец отправи молитвата си за мир на площад "Независимист" в София, който се намира в близост до православна църква, католически храм, джамия и синагога.

Въпреки дъжда, се събраха над 1000 души, които дойдоха с чадъри и дъждобрани. Пример за мир демонстрираха католик и евреин, които поделиха общ чадър докато слушаха молитвата.

Присъстваха и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, други министри, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, други високопоставени политици и дипломати.

Франциск пристигна с папамобила и бе посрещнат от детски хор, който изпълни песента "We are the world". Последва изпълнение на "Дядо Господи, прости ме" - Вазовата молитва. Последваха арменска, еврейска и мюсюлманска молитва за мир. 

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", заяви пък самият Франциск. 

В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", добави той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

И продължи:

"Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта,който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят. С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната. Преживяваме това събитие за мир при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя", на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците.

На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, пренадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят. Нека това символично място се превърне в свидетелство за мир. в този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя!

В нашите семейства в всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната , от безразличието и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересованите групи- , които съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиозните групи, на политиката, на културата. Всеки, който и където да се на мир, изпълнявайки задачата, която е поставена може да каже: "Направи ме инструмент на твоя мир!".

Папата призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Утре папа Франциск заминава за Северна Македония. Над 15 000 души от всички части на страната, високопоставени представители, вярващи и чуждестранни гости от съседни страни се очаква да се стекат по улиците на Скопие, за да присъстват на историческото посещение, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар