Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за първи път най-голямото на Балканите сребърно съкровище

В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за първи път най-голямото на Балканите сребърно съкровище

Нощта на музеите в историческия музей в Плевен ще бъде на 11 май и ще започне от 19.30 ч. и ще продължи до 23.30 ч., входът е безплатен

В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за първи път пред публика най-голямото на Балканите сребърно съкровище с монети от времето на последния български владетел цар Иван Шишман, на султан Баязид и неговите синове. Това съобщи за БТА д-р Володя Попов - директор на Регионалния исторически музей в Плевен.

Имаме възможност да представим пред гостите изключителни нови неща, уточни той. Първото е императорската мраморна глава, открита в Улпия Ескус от екипа на доц. Гергана Кабакчиева, а второто - сребърното съкровище, намерено в Кайлъка, от 8 500 сребърни монети. Те вече са обработени от специалистите и проговарят за себе си, коментира д-р Попов. Това е уникална находка, каквато като учени и специалисти не познаваме до този момент - единствена по рода си, откривана на Балканите, е убеден историкът.

По думите му съкровището съдържа четири различни емисии. Едната емисия е на цар Иван Шишман, втората са монети на Баязид, а третата и четвъртата - на неговите синове. Всички монети са от сребро от периода на падането на България под османско робство. След 1415-18 година междуособната война между синовете на Баязид за престола приключва и един от тях - Мехмед Първи, побеждава, става султан, и изтегля от Османска Турция всички сребърни монети - на баща си и на братята, претопява ги и пуска само свои, поясни д-р Попов. "Съкровището, което е открито в Кайлъка е било скрито по това време, заровено в земята. Така монетите са запазени до днес и дават много информация - за икономиката на Османска Турция, за взаимоотношенията с България, за отношенията между тези, които са се опитвали да наследят Баязид, за него самия, за йерархията между султана и емирите, допълни историкът. По думите му това е уникална информация, която се дава сега. Към този период - преди периода на падането на България от Османско робство - тази находка е с неоценима стойност, подчерта д-р Попов.

На Балканите няма сведения за друго подобно съкровище - като обем от четири групи сребърни монети - невероятна случайност, която ни дава възможност да се доберем информация, до която не сме и мислили, че ще можем да достигнем, обобщи историкът.

Нощта на музеите в историческия музей в Плевен ще бъде на 11 май и ще започне от 19.30 ч. и ще продължи до 23.30 ч., входът е безплатен.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар