Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Президентът започва серия от срещи във връзка с избора на нов главен прокурор

Президентът започва серия от срещи във връзка с избора на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от "Дондуков" 2.

Първата среща е в понеделник със Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат като главен прокурор изтича през декември т.г. Предстоят срещи с председателите на върховните съдилища - Лозан Панов и Георги Чолаков.

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от "Дондуков" 2.

Процедурата трябва да започне между шест и четири месеца преди изтичането на мандата на Цацаров, т.е. още през лятото. Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета. Изборът е на членовете на ВСС, като за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета. Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

Източник: Дневник

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner