Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
Президентът започва консултации за избора на нов главен прокурор

Президентът започва консултации за избора на нов главен прокурор

Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров, президентът Румен Радев започва поредица от срещи във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Първата среща е със самия Сотир Цацаров, съобщава БНР.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров - 10 юли. Най-късният възможен срок е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септемви.

В рамките на консултациите, които ще продължат през следващите два месеца, Румен Радев ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той – кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров. 

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, уточнява БНР.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар