Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Сред имотите под наем на УНСС са чалга клуб и ресторант

Сред имотите под наем на УНСС са чалга клуб и ресторант

Нито един от имотите, които са отдадени под наем, не се използва за академична дейност

УНСС е във финансов колапс. ВУЗ-ът е заплашен от изпадане в неплатежоспособност и затова държавата отпуска 7,5 милиона лева. УНСС разполага с 32 имота. 23 от тях са отдадени под наем, съобщава bTV.

Нито един от имотите, които са отдадени под наем, не се използва за академична дейност. Става въпрос за складове, офиси, пералня, дискотека, ресторант, банкомат и др. Поп-фолк клуб, който е сред хитовите заведения в София, се намира в сграда, собственост УНСС в Студентски град. Университетът е дал помещението срещу наем от 3785 лева на месец без ДДС, или 7 лева на квадратен метър. На същата фирма УННС е дал под наем помещение от над 600 квадрата за ресторант срещу 4,83 лева на квадрат.

Най-ниската цена на пазара на наеми в Студентски град в момента е 5,37 евро без ДДС. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за район Студентски град. Цените са на реално сключени сделки, включително сме правили анализ на пазара на база на официалните сайтове за недвижими имоти, обясни експертът по недвижими имоти Виктория Велчева пред bTV.

Общо 3000 квадратни метра е площта на имотите на УНСС, за които получава наем. Срещу 6,66 лева на квадрат, при 13,70 лева средна пазарна цена в района - повече от два пъти под пазарната стойност.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Поп-фолк клубът на УНСС се радва на добра популярност. Въпреки че ползва помещението на университета срещу изгоден наем, чалга клубът не поддържа "студентски" евтини цени на предлагани напитки. Минерална вода, 330 милилитра, струва 3 лева. Малка бутилка вино, 375 милилитра, струва 27 лева. За разлика от таксата вход, за напитките се получава касова бележка.

Частната фирма, собственик на поп-фолк клуба, има много клиенти и приходи. Спорно е дали университетът, който обучава бъдещи финансисти, е сключил изгодна сделка за собствената си сграда.

„ За да отдадем каквато и да е сграда под наем, се вика лицензиран оценител. Ние не определяме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно”, коментира Николай Бакърджиев, помощник - ректор по стопанската част в УНСС.

Той обясни още, че се е случвало да има и повече кандидати и всичко зависи от това колко атрактивен е даден имот.

„Срокът на договор е 10 г. и нямаме право
да го разваляме. След като изтече, задължително ще се опитаме да вдигнем цената. Самото помещение, преди да стане дискотека, беше в страшно окаяно състояние”, каза Бакърджиев.

„УНСС добре стопанисва сградите си. Сметната палата е идвала на одит и нямаме забележки”, допълни той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар