Сряда, 22 Май 2019
Сряда, 22 Май 2019
ЦИК отхвърли обвиненията на ГЕРБ срещу президента

ЦИК отхвърли обвиненията на ГЕРБ срещу президента

Централната избирателна комисия не видя нарушение в думите на президента Румен Радев по време на празника на Асеновград преди няколко дни, заради които тя бе сезирана от ГЕРБ. 

За нарушение на президента гласуваха четирима членове на ЦИК, а "против" - 15 души, съобщи Канал 3.

Управляващите твърдяха, че държавният глава се е включил в предизборната кампания в полза на БСП и е ползвал неправомерно държавен транспорт, докато е извършвал агитацията, припомня в. "Сега".

Повечето членове на комисията обаче не се съгласиха с твърденията на ГЕРБ. В доклада по казуса се посочва, че президентът не е деполитизиран държавен орган, може да бъде член на партия или коалиция, да изразява становища по държавни, обществени и политически въпроси, и да издава актове със съществени политически последици.

„Животът не спира и в предизборния период. Не можем да забраним да се изразяват становища и позиции“, коментира член на ЦИК.

Не се възприе и обвинението за държавния транспорт. Мнозинството в комисията се съгласи, че президентът задължително се ползва с всички видове охрана, както се посочва в Закона за НСО. В този смисъл, той няма как да не ползва колите на охранителната служба, където и да отиде.

Припомняме, че вчера документите по жалбата депозираха депутатът от ГЕРБ Тома Биков и координаторът на ГЕРБ - София Цветомир Паунов. Паунов нарече "нерегламентирано и абсолютно безцеремонно участието на президента Радев в предизборната кампания в полза на БСП".

Поводът за жалбата на ГЕРБ до ЦИК стана изказване на държавния глава в Асеновград, в което той призова за съд, конфискация и връщане на пари за злоупотребилите с властта. Радев призна, че диалогът му с изпълнителната власт е труден поради безконтролното управление и безнаказаната корупция.

"Истинският проблем на премиера е, че безконтролният начин на управление генерира огромна корупция и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки, затова трябват две важни неща - въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление, с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Това е, което виждам като една необходимост да се извърши и затвор за прегрешилите, защото възстановяването на държавността минава през възмездието", каза пред медиите Румен Радев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар