Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
Разработват система за идентификация на пътни инциденти в тунел "Траянови врата"

Разработват система за идентификация на пътни инциденти в тунел "Траянови врата"

Съоръжението ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.

Уникална за България система за идентификация на пътни инциденти ще бъде изградена в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия". Това е уверил участниците в международен форум по пътна безопасност председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, цитиран от пресцентъра на пътната агенция.

Форумът се организира от Браншовата асоциация "Пътна безопасност" и Международната пътна федерация (IRF). Проектът за повишаване безопасността на движение по основната пътна комуникация между София и Бургас е на стойност над 7 млн. лв. Терзийски е посочил, че средствата са осигурени от фондовете на Европейския съюз и е уточнил, че в момента се провежда тръжната процедура.

Предвижда се в тунела, чрез подвижни бариери, да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, така че при настъпване на инцидент в едната тръба, трафикът да се пренасочва по другата. Съоръжението ще бъде с ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.

Терзийски е заявил още, че на автомагистралата ще бъдат монтирани и 40 броя електронни информационни табели, чрез които шофьорите в реално време ще могат да се информират за възникнало събитие на пътя, въведените ограничения и алтернативните маршрути. Друга новост, за която е информирал Терзийски, е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение, с които ще се филтрират претоварените превозни средства и ще се даде възможност за извършването на повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар