Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Цигански бунт в Бургас! Окупираха площада пред общината, искат да им пуснат неплатената вода (Видео)

Цигански бунт в Бургас! Окупираха площада пред общината, искат да им пуснат неплатената вода (Видео)

Бурни страсти тази сутрин в Бургас - стотици роми окупираха пространството пред сградата на общината. Протестиращите цигани настояваха да им бъде пусната водата, която обаче не са плащали с месеци, предаде Канал 3. 

Ромите крещяха и издигаха плакати, напечатани без правописни грешки, което показва предварителна организация на протеста. Те скандираха "Оставка на ръководството на Общината" и настояваха незабавно да им бъде пусната спряната вода. 

От ВиК-Бургас им прекъснаха водоснабдяването заради дългове от над 100 хил. лв. 

Не съм кмет от два дни, няма да допусна напрежение, коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е на мястото на протеста. Николов призова протестиращите, независимо че са роми, да започнат да си плащат водата като всички останали граждани и напомни, че могат да сключат с ВиК споразумение за разсрочено плащане, ако нямат накуп цялата сума, която дължат. 

Организаторите на митинга отричат да не са си плащали, те твърдят, че около 70 на сто от населението на кв. "Победа" си плащало редовно задълженията. 
Според местното ВиК обаче това не отговаря на истината. Оказва се, че поставянето на водомер и партида пък според закона е невъзможно на място, което е незаконна постройка. 

Протестът предизвика недоволството на бургазлии, които редовно си плащат сметките. Митингът премина и при засилена полицейска охрана. 

Ромските лидери настояват за разсрочено плащане на задълженията към ВИК и възможност за узаконяване на къщи.


Медия

Свързани статии (по етикет)

  • 50 души от созополски села излязоха на протест

    Жителите на три селища в района на Созопол излязоха протест, съобщава БНР. Причините за недоволството им са различни, но проявата ще се проведе съвместно на централния площад пред читалището в Черноморец.

  • МВнР: Над 600 протеста са планирани в САЩ днес и на 27 септември

    Повече от 600 демонстрации са планирани в САЩ на 20 и 27 септември като част от глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

  • Къде в София днес няма да има вода?

    В четвъртък заради изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иларион Драгостинов“ кв. „Подуяне“ се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, съобщха от дружеството. Засегнати ще са потребители, живущи в района на:

Оставете коментар