Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
40 камери ще следят за нарушители в бус лентите в София

40 камери ще следят за нарушители в бус лентите в София

Сериозен контрол на движението в буслентите ще упражнят от Пътна полиция на СДВР. Монтират се 40 камери от Столична община в седем отсечки на булеварди в София, съобщава зам.-шефът на КАТ София Любомир Костадинов.

След края на май се очаква да увеличат санкционираните шофьорите на автомобили, които се движат в буслентите. От години се говори едно и също, че крайните ленти по "Цариградско шосе" и бул. "България" са за градския транспорт, но шофьорите на автомобили не спазват правилата.

До края на май камерите трябва да бъдат монтирани, пише 24 часа. Контролът досега се осъществяваше от катаджии, защото камерите за скорост не стават и за това нарушения. Явно ефективността от катаджийското присъствие е слаба и затова се поставят камери. През изминалата седмица видео в социалната мрежа показа задръстване и в буслентите, а някои дори си позволиха да преминават с колите си през зелена площ, за да избягат от задръстване по "Цариградско шосе".

Новата техника ще снима не само нарушителите, а всички участници в движението и след пресявка снимките ще се изпращат в Пътна полиция, откъдето ще налагат глоби. Това ще гарантира денонощен контрол за движението в буслентите в столицата.

Камерите ще са в центъра за видеонаблюдение на "Анализ и управление на трафика" на Столична община. Те ще бъдат поставени на бул. “Цариградско шосе”, бул. “Сливница” - от Сточна гара до бул. “Петър Дертлиев”, бул. “Данаил Николаев”, бул. “Александър Малинов - от бул. “Андрей Сахаров” до “Цариградско шосе”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” - между “Черни връх” и “Драган Цанков”, бул. “България” - между “Гоце Делчев и “Пейо Тодоров”.

По особено ще е движението в ремонтирания участък по "Константин Величков" от Сливница до "Възкресение", защото там има споделено трасе и трамваи и автобуси се движат в средната лента. Чак при бензиностанцията на автобусите навлизат в при автомобилите.

През 2018 г. глобите за движещи се в буслентите в София са 3133 и са платили по 50 лв. От началото на 2019 досега са санкционирани 1665 шофьори. Забраната за движение в буслунтите е и за шофьорите на междуградските автобуси, а също и маршрутните таксита.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар