Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Борисов откри нова отсечка на АМ "Струма"

Борисов откри нова отсечка на АМ "Струма"

,,До октомври догодина ще направим магистралата до сръбската граница, защото това са основните коридори", каза още премиерът Борисов

Едно голямо благодаря на археолозите, защото, ако не бяхме намерили общ език, просто нямаше да стане. Виждате какво представлява планината. Представете си да преместим магистралата със 100-200 метра в друга посока. Нямаше как да стане. А сега за една минута минаваш отсечката и след 15-20 дена ще започне строежът на тунелите в планината и отиваме оттатък Кресна. Финансирането е осигурено, но сърдечно благодаря на археолозите. Както на юг се разви регионът, така трябва и на север да е.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на пускането в експлоатация на нови 6,5 км от АМ "Струма".

,,Магистралата ще я направя до Кресна. После, който иска да дава няколко милиарда, да я качи по върховете. Не визирам никого. Има много мераклии за власт – нека да намерят добри решения, нека да съберат няколко милиарда и да го направят както искат. Вижте колко стени сме направили, за да спрем свлачищата – милиони тонове бетон са излети. Виждате и мостовете какви са – по 100 метра мостове, огромни съоръжения са това'', обясни Борисов.

,,Не мога да я кача магистралата на върха, защото искам да вдигам и доходите. Това биха били грешни пари. И тук следва въпросът дали да ги дадем тези няколко милиарда за тази отсечка от 14 км или да има магистрала от Видин до София, за да може от Солун, като минеш по "Струма", да стигнеш Видин'', посочи той.

,,До октомври догодина ще направим магистралата до сръбската граница, защото това са основните коридори – 4, 8 и 10. Сега със Световната банка работим по проекта за София-Скопие-Тирана. Три банки финансират този проект'', каза още премиерът Борисов.

В 6,5-километровия участък от АМ "Струма" са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лв. На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.

Източник: novini.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар