Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Монтират системи за оросяване по спирките в София

Монтират системи за оросяване по спирките в София

Зам.-кметът по екология Йоана Христова обаче не даде точна конкретика как ще работи системата, а само обяви, че след като минат проучванията ще се стартира реализация

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките на градския транспорт и други обществени места в София. Анализ на подобна мярка за охлаждане в жегите е предвиден в план за адаптация към климатичните промени 2019-2025 г. на кметството, приет от общинския съвет днес.

В него се посочва, че пилотното изграждане на подобна система би струвало 100 хил. лв. и е възможно да се търси европейско финансиране. Като срок на изпълнение е посочен периодът 2019-2022. Целта е чрез охлаждане на откритите пространства да се намали риска за здравето на хората при високи температури, съобщава Монитор.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова обаче не даде точна конкретика как ще работи системата, а само обяви, че след като минат проучванията ще се стартира реализация.

Близо 200 хил. лв. пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е важна част от съвременното градоустройство и помага на градският микроклимат в града, аргументират се от кметството. В плана влизат още множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са освен озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт. Предвижда се и всички возила на градския транспорт да бъдат климатизирани.

Христова обясни, че планът е разпределен на различни групи мерки, свързани със сектори от живота - градоустройство, енергетика, транспорт и т.н. По думите ѝ във връзка с по-интензивните и по-дълги валежи и по-резките промени на температурите например, общината може да предприеме изпреварващи действия.

„Такива са например създаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни валежи могат да спестят средства за справяне с тези бедствия“, каза зам.-кметът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар