Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Фандъкова: От вторник започва цялостната реконструкция на ул. „Житница“ в „Красно село“

Фандъкова: От вторник започва цялостната реконструкция на ул. „Житница“ в „Красно село“

От вторник започва цялостната реконструкция на ул. „Житница“ в район „Красно село“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде Агенция „Фокус“.

„С наближаването на финализирането на първия етап от строителството на третата линия на метрото се изгражда и наземната инфраструктура. Метрото безспорно е най-големият, най-важният стратегически и екологичен транспортен проект. Той променя не само начина на придвижване, а и средата в града“, заяви кметът на София.

Тя посочи, че реконструкцията на ул. „Житница“ в район „Красно село“ ще се прави поетапно, като ще има затруднения в движението. „Искам да информирам гражданите и шофьорите, че от вторник сутринта ще се затвори южното платно, в посока от кв. „Овча купел“ към кв. „Красно село“, от улица „Съвет на Европа“ до ул. „Коломан““, посочи Йорданка Фандъкова, като уточни, че това затваряне ще продължи около месец. „Движението няма да бъде спирано, ще бъде осъществявано двупосочно в другото платно. След това ще се обърне и постепенно на втория етап ще бъде затворено от „Коломан“ до „Овча купел““, каза Фандъкова.

По думите й в момента се работи върху кръстовището на „Цар Борис III“ и „Житница“. „До есента очакваме то да бъде готово. Общо три са наземните инфраструктурни обекти, които са ангажимент на метрото. Освен ул. „Житница“, изграждането на ул. „Централна“ в района на кв. „Овча купел“ и довършването на бул. „Монтевидео“. Това ще се случва поетапно през лятото и есента“, отбеляза столичният кмет.

Тя подчерта, че директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев има грижата за създаване на организацията. „Заедно с тези три улици и булеварди, които изгражда метрото, ще има и два паркинга по третата линия на метрото. Единия буферен паркинг е на Околовръстното шосе между „Овча купел“ и Горна Баня. Той е за около 200 коли. Очакваме също на есен да бъде готов. Другия паркинг е в рамките на регулацията на улица „Централна““, каза още Фандъкова, като посочи, че там също ще бъде обособен наземен паркинг за около 200 коли. „Зная, че затрудняваме сега и с ремонта на бул. „Президент Линкълн“ движението в кв. „Овча Купел“, но се надявам жителите да проявят още малко търпение“, посочи тя.

С плана, който беше подготвен и приет за "Студентски град" запазихме възможността за изграждане на 10 кампуса около съществуващите общежития, каза още кметът на София .

По повод строежа на кампуса в "Студентски град", кметът на София коментира, че е много важно да се защитят териториите, които са останали от презастрояването през годините на Прехода.

„Тези кампуси са държавни терени, които се стопанисват от Министерството на образованието и науката, и от университетите. С министъра на образованието Красимир Вълчев работим в много тясно сътрудничество“, заяви Йорданка Фандъкова, като посочи, че министърът на образованието има подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов за изграждането на тези кампуси.

„За изграждането на първия кампус, който е чист откъм собственост няма нужда от отчуждения. Той се проектира в момента и представихме идейния проект за ограждане и изграждане на алеи и места за отдих. Това е наистина много важен проект и очакваме поетапно след това да се продължи с другите кампуси. Имам сигурност, че ще бъдат осигурени средства след приключване на проектирането за старта на изграждането“, каза още тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner