Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Димитър Гърдев: Има опасност от радикализация на хора у нас

Димитър Гърдев: Има опасност от радикализация на хора у нас

Журналистът Мадж Алгафари бе категоричен, че е нужно да има хигиена в новините

Има опасност от радикализация на хора у нас. Това е една всеобща тенденция. Езиковата бариера е премината. Необходим е контрол на социалните мрежи. Младите трябва да бъдат защитени от подобна пропаганда, срещу подобна диверсия. Трябва да се обяснява какво е радикален ислям, какво е тероризъм. Най-важното е отхвърлянето на тази форма на исляма. Това заяви експертът по сигурността Димитър Гърдев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му мерките, които се предприемат, целят да се възпрепятства една реакция в бъдеще. Според него не бива да подценяваме това, че 16-годишното момче се е подготвяло сериозно, с взривове и всичко останало.

Журналистът Мадж Алгафари бе категоричен, че е нужно да има хигиена в новините. „Не знам кой е този човек, който изнесе тези данни. Не му прави чест. Самоличността на детето трябваше да бъде запазена“. „Детето не е терорист. Службите трябва да кажат дали става дума за радикализация“, добави той.

„Интернет е най-опасното място за радикализация“, смята Алгафари. В терористичните структури няма нищо от ислямската религия.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„ИДИЛ има отделно звено за манипулации. Като видите какви са обръщенията към западния свят и към последователите - те са съвсем различни. Те са изработени професионално, на различни езици“, коментира експертът по сигурността.

По думите на Алгафари начинът за вербуване е един и същ - бавно, постепенно, с изграждане на доверие.

„Това, че родителите са реагирали, трябва да се стимулира. Навсякъде службите работят по сигнали. Нямам как да се влиза във всеки един дом. Най-важното е, че се предлага промяна на системата. Изграждането на антитерористични центрове ще помогнат в тази насока. Опитът от САЩ и Русия се оказа успешен. Не може едно районно управление да обхване всичко“, подчерта Димитър Гърдев.

„Все още в България минаваме между капките“, предупреди журналистът. „Опасно е и затова родителите трябва да следят децата си какво правят в интернет“, каза още Алгафари.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар