Вторник, 19 Ноември 2019
Вторник, 19 Ноември 2019
Румен Радев: Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за постъпките си

Румен Радев: Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за постъпките си

Много е важно България да не остава без политическа опозиция, защото това ще бъде пагубно за нашата демокрация.

Това каза пред журналисти в село Труд президентът Румен Радев по повод оттеглената оставка на Корнелия Нинова на конгреса на БСП днес, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.

"Мисля, че Корнелия Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки", каза още Радев и допълни, че един лидер на партия не трябва да се води само от това как той лично се чувства, а как се чувства партията му, за да бъде силна. "Мисля, че Нинова знае какво прави", повтори президентът и уточни, че няма никаква информация за днешния конгрес на БСП. Държавният глава изрази очакването си България да има единна, сплотена политическа позиция, защото е важно за всяка една власт да не остава без опозиция.

На въпрос как вижда развитието на БСП, Румен Радев отговори, че многократно е заявявал, че в партийни дела не се меси. 

Президентът пристигна в село Труд по повод 150-годишнината на местната църква "Света Троица". "За народа ни сигурният брод към нашата идентичност винаги е съществувал и това е вярата", заяви президентът в словото си през жителите на селото. "Убеден съм, че подкрепата на БПЦ има традиции и днес те са силни. Отстояването на нашата вяра изисква духовна сила", добави Румен Радев.

Президентът отбеляза, че не за първи път е в тази църква и че познава отец Кирил още от времето, когато е бил в Авиобазата в Граф Игнатиево. 
Храм "Света Троица" в село Труд е създаден от майстор Минчо Богданов Стари през 1869 година. Честването на 150-годишнината и съвпада с един от най-големите православни празници Петдесетница.

Тържествена литургия по случай празника отслужи пловдивският митрополит Николай.

Има място за дебат по темата за изучаване на вероучение в училище, каза пред медиите в село Труд президентът Радев. Въпросът му бе зададен по повод призива на пловдивския митрополит Николай за повече часове по вероучение в училище.

„Тази тема трябва да се разгледа от повече институции“, посочи президентът Румен Радев и добави, че сега нашите деца научават за религията не от училище. „Аз мисля, че нашите православни теми трябва да бъдат изучавани в училище и за това трябва да има сериозен дебат“, обърна внимание Радев. Според него трябва да се вземе пример по този въпрос и от други европейски държави.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар