Петък, 15 Ноември 2019
Петък, 15 Ноември 2019
Ангел Джамбазки: Няма никакво съмнение за българското самосъзнание на Гоце Делчев

Ангел Джамбазки: Няма никакво съмнение за българското самосъзнание на Гоце Делчев

Той бе категоричен, че няма македонска нация през 1944г.

"Няма съмнение какъв е бил по произход и самосъзнание Георги Николов Делчев. Не можеш да промениш историята".

Това каза в "Тази сутрин" евродепутатът Ангел Джамбазки във връзка с отказа на македонците да признаят Гоце Делчев за българин.

"Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос", заяви македонският историк проф. Драги Георгиев, ръководител на македонския екип в съвместната комисия, създаден по силата на договора за добросъседство.

По думите на Ангел Джамбазки какъв е един човек най-добре описва самият той за себе си: "Гоце Делчев пише писма на ръка, в които се нарича българин. След като е бил български офицер, български кадет, български учител, братята са му били в български чети и са загинали в български битки - кой тогава е проф. Драги Георгиев, за да променя историята?!".

Джамбазки бе категоричен, че няма македонска нация преди 1944г. Гоце Делчев загива 40г. по-рано, когато по думите му не съществува понятието "македонска нация".

"Историческата гледна точка е следната - до 1944г. произходът, характерът и самосъзнанието на населението във Вардарска Македония е българско. След това започва формирането на политическата македонска нация под давлението на Коминтерна и с предателството на част от функционерите в София", обясни евродепутатът.

"Към настоящият момент има хора, които се самоопределят като македонци и това не е проблем. Но към настоящият момент в Северна Македония живее огромна общност от българи по самосъзнание и техните права и интереси ще бъдат защитени то нас, докъто има ВМРО и докъто участваме в политическия живот", допълни Джамбазки.

Източник: bTV

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар