Понеделник, 16 Декември 2019

ndt banner2

Понеделник, 16 Декември 2019
Крум Зарков: Партията подкрепя Нинова! Делегатите на конгреса 5 към 1 са "за" нея!

Крум Зарков: Партията подкрепя Нинова! Делегатите на конгреса 5 към 1 са "за" нея!

Депутатът от БСП Крум Зарков обясни в ефира на Нова телевизия защо лидерът на БСП Корнелия Нинова е оттеглила оставката си.

„Корнелия Нинова хвърли оставка, но щеше да е проява на инатлък да я поддържа, след като стана ясно, че партията я подкрепя в голямата си част, второ конгресът, делегатите на партията, я подкрепя в отношение 5 към 1. И накрая - предстоят ни ключови избори само след 2 месеца. Щеше да е проява на безотговорност сега да се предизвика този трус. Резултатите на евроизборите съвсем не го предполагат”, каза Зарков в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”. 

Според него пътят, по който върви БСП, е правилният. И очерта какъв е той: „Пътят на категорична опозиция на сегашното статукво, пътят на даване на перспектива на млади нови политици, пътят на чертаене на нова визия за България е пътят, по който трябва да продължим. Този път се олицетворява за много членове и симпатизанти на БСП с Корнелия Нинова.”

„На този конгрес г-жа Нинова беше преотвърдена като лидер на партията до края на мандата. Но беше преотвърдено и друго правило – следващият лидер ще бъде избран с пряк избор”, коментира Зарков. 

„БСП е един от стълбовете на политическия живот в България, който е често замърсяван от различни кръгове на интереси, които се опитват да пробият институциите. И в БСП явно има такива опити”, продължи Крум Зарков.

И Зарков, по подобие на Корнелия Нинова, изтъкна, че през последните две седмици се е разразила истинска буря в БСП. "Заседанието на Конгреса беше един процес, който започна преди две седмици. Разрази се истинска буря, кампания с всякакви методи и средства вътре в БСП. Имаше един призив от много общински организации и той беше да не се хвърля партията в криза преди местните избори", обясни той.

"Ясно е, че в БСП трябва да анализираме ситуацията, но това трябва да стане спокойно и с разумни доводи. Цялата политическа система в България е замърсена и е нормално и в БСП да има определени икономически кръгове, които искат да завладеят партията, за да я подчинят. Не искам да споменавам имена, защото не може всички да се слагат под един знаменател. Ясно е, че има кръгове в БСП, които искат голяма коалиция с ГЕРБ. Ние смятаме, че тази коалиция не е възможна. Тя няма да е добра не само за БСП, но и за държавата и политическата система като цяло. Ние отстояваме нашата позиция, че БСП трябва да бъде ярка опозиция на сегашното управление. Когато беше предложено на Корнелия Нинова да стане председател на парламента, имаше кръгове в партията, които настояваха тя да приеме, защото БСП отдавна е извън властта, а това било начин да се върне там под някаква форма. За нас това желание беше неоправдано. Ние не искаме да сме съоправляващи", каза в ефира на Нова Крум Зарков.

Той коментира и темата за размера на партийната субсидия.
"Партийната субсидия трябва да бъде намалена. 11 лева е твърде много, но да мине субсидията от 11 лева на 1 лев означава не да я намалиш, а направо да я прекратиш. Ние искахме да направим консултации с политическите сили и да дебатираме темата за намаляването на субсидията. ГЕРБ направиха едно предложение напук, за да се заговори за една тема, която не им е толкова неприятна", каза Зарков.

Запитан Корнелия Нинова има ли алтернатива, Зарков отговори: "На всекиго и на всичко има алтернатива. Г-жа Нинова беше преутвърдена като лидер на партията до края на мандата. Утвърди се също така, че следващият лидер, който и да е той, ще бъде избран чрез пряк вот!"

Запитан как ще коментира изказването на премиера Борисов от днес сутринта, че на "Позитано" 20 една оставка не могат да подадат, Крум Зарков отговори: "Чувства се една горчивина у нашите опоненти!"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner