Сряда, 20 Ноември 2019
Сряда, 20 Ноември 2019
Бивши шефове на АПИ отиват на съд

Бивши шефове на АПИ отиват на съд

Според прокуратурата Лазар Лазаров и Дончо Атанасов са причинили щета за бюджета на стойност над 30 млн. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителен акт срещу двама бивши шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ и един бивш член на Управителния съвет.

Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева са обвинени в безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Лазар Лазаров е предаден на съда за това, че в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“  и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в размер на 30.8 млн. лв.

Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост. Ако бъде признат за виновен Лазаров може да бъде вкаран в затвора за период от 3 до 12 години и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност.

Дончо Атанасов и Илиана Захариева са предадени на съд затова, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“ и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в размер на 30.8 млн. лв.
 
Ако бъдат признати за виновни Атанасов и Захариева могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10  години и лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражняват определена професия или дейност.

Източник: Economic.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар