Сряда, 11 Декември 2019

ndt banner2

Сряда, 11 Декември 2019
Кирил Ананиев разпореди проверка по случая с починалото 6-годишно момиченце

Кирил Ананиев разпореди проверка по случая с починалото 6-годишно момиченце

,,В момента работим за промяна на нормативната уредба, с която съответната болница да направи заявка за определени лекарства. Тоест когато възникнат извънредни случаи, да не се търсят тепърва медикаменти, а те да са предварително осигурени'', посочи министър Ананиев

Възложил съм проверка по случая на Изпълнителна агенция ''Медицински надзор'', за да се запознаем с всички документи и материали. Но тук искам да уточня, че от страна на болница "Царица Йоанна - ИСУЛ'' са положени абсолютно всички необходими грижи, така че медицинската дейност не е довела до влошаване на състоянието на детето. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на Здравната комисия в Народното събрание по повод починалото от остра форма на левкемия 6-годишно момиче, предаде репортер на Novini.bg.

,,В момента работим за промяна на нормативната уредба, с която съответната болница да направи заявка за определени лекарства. Тоест когато възникнат извънредни случаи, да не се търсят тепърва медикаменти, а те да са предварително осигурени'', посочи министър Ананиев.

,,При този конкретен случай не е пропуснат нито един етап от лечението. Лекарства не са липсвали към нито един момент от лечението. Ние сме изпълнили лечението в абсолютния обем, но заради настъпилите усложнения детето е починало. Всичко, което е направено, е било направено по международните стандартни, така че нашата съвест е чиста'', коментира проф. д-р Добрин Константинов от "Царица Йоанна - ИСУЛ''.

,,Както стана ясно, лечението на починалото момиче е било проведено правилно и аз съм сигурен, че е било така. Мога също така да заявя, че са били спазени и всички нормативно-изискуеми документи. Между издаването на заповед и провеждането на лечение няма никаква връзка, спазени са абсолютно всички администратвни изисквания на една такава заповед. Броят на разгледаните молби за един месец е 360, такъв обем от молби преди се разглеждаше за три месеца. Получават се забавяния, които не зависят от Касата. Но дори да е имало някакво административно забавяне, искам да уверя, че тези забавяния в никакъв случай не влияят на лечението на който и да е пациент, тъй като това е обект на разговори между отделните болници'',допълни д-р Дечев.

,,НЗОК има определен набор от документи, които трябва да бъдат предоставени, за да бъде дадено разрешение. В случая е липсвал документ за цената на един определен медикамент. И този документ не е бил попълнен по простата причина, че количеството от това лекарства е било изчерпано от аптеката на болницата. Затова колегите правят нова заявка за закупуването на въпросния медикамент и това е направено в началото на месец юни. Така че не трябва да се счита, че има някакви административни пропуски от страна на НЗОК или болницата. Пак ще се повторя - дори при тези условия, лечението на момиченцето не е било прекъсвано и за секунда'', обясни отново здравният министър Кирил Ананиев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner