Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Сотир Цацаров: Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата

Сотир Цацаров: Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата

Според обвинител № 1, когато НАП приключи проверките и ги върне на прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпление - на първо място данъчно

Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка със становището на КПКОНПИ, че няма конфликт на интереси с апартаментите, предаде „Фокус“.

Според обвинител № 1, когато НАП приключи проверките и ги върне на прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпление - на първо място данъчно.

Цацаров подчерта, че това, което ще обослови резултата от проверките на прокуратурата са данъчните ревизии на НАП. „Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратарата ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни“, добави Цацаров.

„По отношение на конфликта на интереси прокуратурата има една единствена съпричастност - когато е започнала съответната проверка по отношение на Цветан Цветанов прокуратурата е отправила и сигнал до комисията за евентуален конфликт на интереси. Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе произнасянето на комисията, както и това дали има или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата."

Във връзка с връщането на КПКОНПИ със сигнала за Лозан Панов, Цацаров обясни, че Антикорупционния орган няма право да се занимава с това дали има или няма конфликт на интереси по отношение на магистрати. По думите му единственият орган е Инспекторатът към ВСС. „В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото –няма конфликт на интереси. Производствата по конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата“, подчерта още той.

На 19 юни КПКОНПИ приключи проверките по "Апартаментгейт". Проверени бяха 11 души, сред които бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов, бившия министър на правосъдието Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова и шефът на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

КПКОНПИ не намери нарушения на закона, не откри и конфликт на интереси. По отношение на шефа на ВКС Лозан Панов материалите бяха изпратени в Инспектората на ВСС.

Сотир Цацаров е в Народното събрание заради отчетите на съдебната власт.

В парламента са още представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и двамата шефове на върховни съдилища Лозан Панов и Герги Чолаков.
Те представят годишни отчетни доклади на институциите си.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner