Понеделник, 21 Октомври 2019
Понеделник, 21 Октомври 2019
Цацаров: Пълна измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" са заради шефа на ВКС

Цацаров: Пълна измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" са заради шефа на ВКС

Пълна и целенасочена измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов, бел. ред.)

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти във връзка с готвените промени в Закона за съдебната власт, даващи възможност за разследване на тримата най-висши магистрати, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

Според Цацаров нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи. Главният прокурор подчерта, че създадените правила пазят настоящия и който и да е друг председател на ВКС. 

"Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго", призова Сотир Цацаров. 

"Кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно, без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол", каза още Цацаров. 

Според него това не означава, че предложеното от Данаил Кирилов е съвършено. 

"Дайте да не го разкъсваме. В крайна сметка дискусиите ще дадат истината", посочи също Цацаров. 

Положително е предложението за разследване срещу "тримата големи" в съдебната система, заяви още главният прокурор. 

"За първи път от много време насам има предложени такива правила", заяви още Цацаров. Той коментира, че е очевидно, че такива правила трябва да бъдат приети. 

"Много се спекулира с това. Тук не изхождам от позицията на моята институция и на поста, който заемам до един период от време, а от правилата и принципите, каквито са. Една от основните спекули е, че едва ли не това се иска само по отношение на главния прокурор. Ако се прочете ноемврийският доклад на Европейската комисия (ЕК), вътре е казано: "правила, касаещи главния прокурор, както и другите висши ръководни длъжности в прокуратурата". Техническият доклад, който е приложение към доклада на ЕК, е повече от конкретен. Той казва ясно: "председатели на върховни съдилища и главен прокурор". Второ, не можем да кажем, че това, което е предложено от г-н Кирилов, е на 100 % образцово и съвършено и не се нуждае от никакви корекции. Това, което е предложено от него, представлява първото такова публично предложение", допълни Цацаров. 

Главният прокурор попита дали не е по-добре предложението да бъде подложено на дебат и изпратено на Венецианската комисия. 

"Чух приказки от колеги, които едва ли не призоваваха за излизане на прокуратурата от съдебната власт. Същите тези колеги са били кандидати за главни прокурори. Ако бях видял това в техните концепции, щях да повярвам, че са искрени", заяви още главният прокурор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар