Четвъртък, 12 Декември 2019

ndt banner2

Четвъртък, 12 Декември 2019
Създават Център за безопасно движение по пътищата - с какво ще се занимава?

Създават Център за безопасно движение по пътищата - с какво ще се занимава?

За да се справи със зачестилите катастрофи в началото на летния сезон у нас, правителството спешно създава Национален координационен център за безопасно движение по пътищата. 

Новото звено ще включва служители от шест държавни ведомства, които ще си взаимодействат 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и ще реагират на сигнали, подадени на специална работна станция към националната система „112”. Решението за създаването на поредната структура, която ще се бори за нула загинали и пострадали по българските пътища, беше гласувано на днешното заседание на кабинета.
 
Заради започналия почивен сезон ограниченията на движението поради ремонтни дейности и увеличеният брой на транзитно преминаващите през страната граждани Координационният център за безопасно движение трябва да заработи във възможно най-кратък срок. До 20 дни от обнародване на днешното решение трябва да бъдат определени служители, които ще работят в центъра, както и правилата, по които ще работят.
 
Екипът ще бъде съставен от служители на Националната полиция, Дирекция „Пожарна безопасност“, Националната система 112, Агенция „Пътна инфраструктура“, Агенция „Автомобилна администрация“, както и наскоро създадената Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
 
Центърът ще бъде разположен в сграда на Вътрешното министерство и денонощно ще реагира на сигнали за усложнени пътни и метеорологични условия, затруднено или блокирано движение, аварии и катастрофи.
 
Сигналите ще бъдат събирани чрез работна станция на системата 112, на която операторите на спешния телефон ще предават информация от обажданията, свързани с безопасното движение по пътищата.

Според днешното решение, дейността на новата структура няма да натовари допълнително държавния бюджет.  

Свързани статии (по етикет)

  • Затварят пътища днес, докато бъдат почистени

    Пътища в Южна и Западна България, както и всички планински проходи ще бъдат затваряни днес за почистване от заледявания и сняг

  • Временна организация на движението в София

    Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 18.00 часа на 11 декември до отпътуване на делегацията на 13 декември на паркинга на София хотел Балкан във връзка с посещението на Великия магистър на Суверенния Военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, съобщават от Столична община

  • Възстановяват движението по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“

    От 00.00 часа на 5 декември се възстановява движението за автомобили по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в зоната на Метростанция „Театрална“, съобщиха от Столична Община

Оставете коментар

baner

 FB banner