Неделя, 21 Юли 2019
Неделя, 21 Юли 2019
Българският учен Ахмед Доган и Софи Маринова са в учебниците по история

Българският учен Ахмед Доган и Софи Маринова са в учебниците по история

Депутатът от ВМРО Милен Михов отправи критики към учебниците по история за десети клас. На брифинг в парламента Михов се възмути, че в един от тези учебници почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен. Михов е против и в учебниците да се учат музикални звезди като Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света"

Според Михов Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков.

"Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство", коментира Михов.

Той заяви, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас.

"За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата", заяви Михов.

Той изтъкна, че дълго време обществото е било убеждавано, че държавата не може да се меси в това.

"Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът", заяви Михов.

Преди няколко дни стана ясно, че учебници по история са спрени, защото към тях имаше сериозни критики за написаното за периода 1944-1989 г. от историята на България, ролята на Тодор Живков и др.

ВМРО поиска резултатите от ревизията на учебното съдържание за неточни и манипулативни факти да бъдат оповестени от Министерство на образованието и науката. Според Михов мерките на министерството трябва да обхванат всички учебници и учебни помагала.

"Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници", заяви Михов.

Според ВМРО докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат. Той припомни, че още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия.

Михов цитира разпоредбите на Закона за училищното и предучилищното образование, според които една от целите е съхраняване и утвърждаване на българския национален дух.

"Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници", каза още депутатът.

Източник: clubz.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Депутатите одобриха сделката за новите изтребители Ф-16

  Депутатите одобриха сделката за новите изтребители. Гласуваха 210 народни представители. „За“ бяха 124, против – 83, а трима се въздържаха. За сделката гласуваха от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими. Ген. Попов обаче предложи повторно гласуване.

  Повече от три часа продължиха дебатите в Народното събрание за това дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати. Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара.

  С гласовете на ГЕРБ, ОП, ДПС и двама независими беше отхвърлено предложението на БСП за отлагане със шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16

 • Софи Маринова маха татуировката с името на бившия си любим

  Софи Маринова не само заличава Гринго от живота си, но и от тялото си. Певицата е решила да изтрие напълно общото им минало, включително и татуировките, които си направиха, пише "България днес". 

 • БСП подкрепи ветото на президента, ГЕРБ и ДПС го отхвърлят, ОП се разцепиха

  Парламентът намали партийната субсидия от 11 лева за спечелен глас на 1 лев и даде възможност за финансиране на партии от фирми чрез дарения

Оставете коментар