Събота, 14 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 14 Декември 2019
Пламен Димитров: Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците

Пламен Димитров: Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците

"Ние питаме доста години докога ще сме най-бедни в Европа. Не сме престанали да предлагаме мерки за подобряване на живота на хората. През последните 5 години сме успели да увеличим заедно с бизнеса между 8 и 15% заплатите и средна заплата 1200 лева – все още 70% от българите получават заплащане, което е по-ниско от това". Това каза председателят на КНДБ Пламен Димитров в ефира на БТВ

„Миналата година успяхме да договорим заедно с премиера Бойко Борисов 10% увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличи се максималния осигурителен доход и таванът на пенсията стана 1200 лева, около 40 милиона повече за енергийни помощи“, даде пример той.

„Не стана ясно с каква цел се предлага намаляването на ДДС на храните. Нека да не лъжем хората, с тази мярка няма да паднат цените. Много хлебопроизводители казват, че са стигнали предела на разходите си, това ще е глътка въздух за тях“. Димитров предложи да се намали облагаемият данък на доходите. „Това е мярката, която ще остави пари в хората. Трябва да намаляваме косвените данъци, но е нужно да има дебат за това“.

„От 12 години предлагаме да се увеличи цената на нощния труд. Поне с едно левче да се увеличи. Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците“, убедени са от КНСБ.

В момента доплащането на час за нощен труд е 25 стотинки, което по думите на Дмитров е абсурдно. Той даде за пример колективните договори, които засега покриват около 30% от работещите – в тези случаи заплащането на нощния труд било по-високо.

От КНСБ призоваха министър Горанов да се вслуша в тях и да се промени заплащането на нощния труд

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner