Сряда, 16 Октомври 2019
Сряда, 16 Октомври 2019
Проф. Радулов за хакерската атака: Има опасност за националната сигурност

Проф. Радулов за хакерската атака: Има опасност за националната сигурност

Проблемът е сериозен и не трябва да спекулираме. Тепърва ще разбираме подробности. Тези данни могат да се използват и за изнудване. В България системите не са защитени добре, заяви експертът по киберсигурност Борис Гончаров

Когато държавните системи се сриват, ние не знаем дали пак не са хакнати. В сегашния случай дори не знаем кога е хакната системата на НАП. Това може да се е случило още при нейното пускане в действие.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов по повод хакерската атака, чрез която бяха източени лични данни на български граждани.

"Разбира се, че има заплаха за националната сигурност. Въпросът е дали ние имаме сили да се справим с тези хаквания. В България се тестват системите, но не се подлагат на външна проверка от някой, който действа като хакер. В държавната администрация работят ниско квалифицирани айти специалисти. Те гледат през просото, но не трябва да обвиняваме само тях. За мен всички органи, които се борят с киберпрестъпността, трябва да се обединят в една агенция. Да се извадят всички специалисти от ГДБОП и ДАНС, да се обединят, да им се дадат средства и нови компютри. В случая говорим за едно нехайство. Трябва да се създаде една гъвкава структура, която ще може да тества държавните системи като истински хакер. Не мога да кажа дали при атаката е имало вътрешна помощ. Информацията, която е достъпна към този момент за атаката, е много малка, но не бих се отказал от идеята да проверя служителите в НАП. Според мен няма да разберем кой точно стои зад атаката, ако той сам не излезе и не се обяви", добави проф. Радулов.

Заедно с него гост по темата беше и експертът по киберсигурност Борис Гончаров. "Когато изтичат лични данни от подобен тип, това ще касае потребителите с години, защото тези данни не се променят всеки ден. Проблемът е сериозен и не трябва да спекулираме. Тепърва ще разбираме подробности. Тези данни могат да се използват и за изнудване. В България системите не са защитени добре. Това се дължи на много факти - липса на пари и средства, липса на персонал, липса на качествени айти специалисти. Няма как да накараш някой млад специалист да работи в държавната администрация при тези условия. Тези проблеми не важат само за България. Това е световен проблем и той е много комплексен. В никакъв случай не трябва да се обвиняват само работещите там. Говорим за един огромен набор от фактори, които спомагат за работата на информационната сигурност. Идеята, че напълно може да се прекратят тези хакерски атаки е утопична. Това няма как да се случи, но при подобни случаи трябва да се търси начин за предотвратяване на тези атаки. За мен категорично тази атака е външна", обяви Гончаров.

Свързани статии (по етикет)

 • Андреана Галчева поема официално управлението на НАП-София

  Андреана Галчева, която до момента временно изпълняваше длъжността, поема официално поста директор на Териториална дирекция на Националната агенция за приходите - София. 

 • Главният прокурор: Силвия Великова има право да ме отразява, както намери за добре, а аз имам право да не я слушам в ефир

  Твърденият от Силвия Великова натиск върху БНР не идва от министър-председателя, заяви Сотир Цацаров.

   

  В Прокуратурата са се развили пет сюжетни линии за БНР, тя не може да решава проблемите на радиото. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си във Временната анкетна комисия за БНР във връзка с проблемите и спирането на ефира на националното радио.

  Цацаров посочи, че Прокуратурата не може да решава проблемите на радиото и че това е от компетентността от ръководствата на медиите, на СЕМ и на много други органи

  „Това, с което ние се занимаваме е това дали е налице извършено престъпление. Предварително ще направя уговорката, че всички факти и обстоятелства ще бъдат съобщени след съответно разрешение от наблюдаващия прокурор", заяви Цацаров и посочи, че разполага с такива писмени разрешения

 • 5G мрежите крият опасности за националната сигурност

  Страните от ЕС очакват кибератаки основно от държави извън Общността или от извършители с държавна подкрепа

Оставете коментар