Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Росен Плевнелиев: Не всичко е загубено за Volkswagen

Росен Плевнелиев: Не всичко е загубено за Volkswagen

Не всичко е загубено за Volkswagen, продължаваме да се борим, заяви в Министерския съвет президентът на България (2012-2016) Росен Плевнелиев след среща с премиера и министри по повод строителството на нов завод на автомобилния концерн.

Плевнелиев определи като успех фактът, че България е останала на финала в надпреварата за изграждането на завода, редом с Турция. Държавният глава (2012-2016) уточни, че в момента Volkswagen преговаря преференциално с южната ни съседка, но и нашата страна няма да се откаже.

Плевнелиев бе категоричен, че нищо не е решено, докато не бъде подписан договор. И увери, че България играе по правилата, а преговорите продължавали.

„Никога досега правителството не е предлагало толкова много на инвеститор”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

„Последните месеци клъстерът доказа, че България е готова да произвежда автомобили. Още няма окончателно решение за „Фолксваген", усилията на правителството продължават", успокои и икономическият министър Емил Караниколов.

„Разговарях с представители на "Аутомотив Клъстер България". Автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. с основна дългосрочна цел привличането на стратегически производители у нас. Обсъдихме план за ускорено развитие на автомобилната индустрия в България“, написа премиерът Бойко Борисов на профила си във Facebook след срещата в МС.

Там е решено още, че у нас ще се изграждат трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа. Трасето ще е в базата на летище "Доброславци", а лабораторията – в "София Тех парк" и ще е свързана със суперкомпютъра, който страната ни очаква.

Ще има и законови промени. Всичко това ще бъде включено в нова национална стратегия за развитието на автомобилния сектор у нас, информира "24 часа".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner