Петък, 17 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 17 Януари 2020
Премиерът на Косово подаде оставка, заподозрян във военни престъпления

Премиерът на Косово подаде оставка, заподозрян във военни престъпления

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка днес, след като бе повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления, съобщават агенция Косовапрес и изданията Лайми и Коха.нет, цитирани от сръбския вестник "Блиц" и БТА.

Харадинай обяви, че подава оставка в края на днешното заседание на косовското правителство и посочи като причина това, че е повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Получих обаждане от Специалния съд като заподозрян и ми предложиха да отида като министър-председател или като обикновен гражданин на Косово. Аз избрах второто", каза Харадинай, цитиран от АФП и БНР.

Подкрепеният от Европейския съюз съд в Хага е създаден през 2015 г., за да съди военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от АОК, по-конкретно срещу сърби, роми и политически опоненти на косовските албанци по време и след войната през 1998-99.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Харадинай прочете писмото, с което подава оставка, но заяви, че 100-процентните мита, които неговото правителство въведе върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, остават в сила до ново решение.

"След оставката връщам мандата на народа и вие сте първите, на които съобщавам", каза бившият командир на Армията за освобождение на Косово на пресконференция в Прищина в петък, 19 юли, цитиран от белградската медия B92 и "Фокус". Според него, сега е ред на президента Хашим Тачи да започне консултации за провеждане на парламентарни избори.

Харадинай разкри, че на следващия вот ще се кандидатира отново и ще се опита да спечели доверието на хората.

Преди няколко дни Рамуш Харадинай заяви, че се страхува заради това, че Сърбия купува ново оръжие ( от Русия, Франция) и че се бои от нова война. Премиерът на Косово каза още, че подходът на една част от международната общност към диалога с Белград налага необходимостта и Косово да се въоръжава.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner