Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Корнелия Нинова: Сделката за Ф-16 е твърде скъпа за бедна България! Затова сме против!

Корнелия Нинова: Сделката за Ф-16 е твърде скъпа за бедна България! Затова сме против!

Сделката за Ф-16 е твърде скъпа за бедна България! Затова сме против!

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Още от деня" по БНТ. Тя обясни защо левицата е против сделката.

В края на предаването лидерът на БСП отговори на въпроси, свързани с евентуалната кандидатура на омбудсмана Мая Манолова за кмет на София от БСП.

"Мая има качества! Трудолюбива и отдадена на каузи е, на социални, справедливи каузи. Мая има качества!", казва за омбудсмана лидерът на БСП. На въпрос БСП би ли застанала зад кандидатура на Манолова за кмет на София, Нинова отговори: "Ще каже градската конференция на София!" А вие в личен план, попита водещата, а Нинова отговори: "Ще кажа на градската организация, но не предварително!"

И информира, че Манолова има номинации от червени структури в столицата. Решението обаче ще го вземе конференцията на БСП в София. "Гледам спокойно и чакам градската конференция на София, която трябва да се произнесе", отговори Нинова на въпроса как гледа на номинациите на Манолова.

Нинова коментира и вътрешнопартийните проблеми на социалистическата партия, като каза, че "има група в БСП, която още не може да преживее факта на промените, които направих и ще продължа да правя". "Твърдя, че когато искаш да променяш България, когато искаш да променяш статуквото, грешките на прехода, трябва първо да го направиш при себе си. Колкото и да е болезнено. Винаги съм имала избор. Или личното ми спокойствие - не пипам нищо и всички са доволни, но БСП отва надолу. Или правиш промени и реформи - създаваш си страшен дискомфорт и много врагове, но даваш друг облик на БСП", каза откровено Нинова.

Запитана президентът на ПЕС Сергей Станишев заплаха ли е за нея, Нинова отговори: "Сергей Станишев? Не! Единственото ни различие е Истанбулската конвенция."

Този борч  - за изтребителите, ще го плаща българският народ, подчерта Нинова в началото на предаването. Разговорът в студиото започна с темата за изтребителите.

"По финансови, икономически и военни причини съм против сделката за изтребителите Ф-16. Сделката е много скъпа, тя надхвърля 2 % от БВП. Нашият Национален съвет ни е упълномощил за сделка до 2 % от БВП. Това е едната причина. Освен това плащането ще се извърши еднократно и тази година, вместо разсрочено в годините, за да се облекчи бюджетът. За да стане това, се взема нов заем и се увеличава дефицитът в бюджета. Твърде скъпа сделка за бедна България. Не следващото управление, а българският народ ще плаща", бяха точните думи на Корнелия Нинова.

Като военно-технически причини против сделката тя посочи намаленото въоръжение и броя на пилотите, които ще се обучават, за да се влезе в обявената цена.

"Ние сме за модернизация на българската армия. Поставям въпрос към господин премиера променил ли е отношението си към общата европейска отбрана? Има такова нещо записано в Лисабонския договор. Бяха пренебрегнати европейски партньори доставчици, които също са членове на НАТО", допълни Нинова.

"Днес официално беше подпечатано управлението на ДПС. Не Борисов управлява, а ДПС контролира ГЕРБ. Днес без гласа на ДПС нямаше да има актуализация на бюджета. ГЕРБ клекнаха на предложението на ДПС за финансирането на партиите", каза Нинова. 

"Борисов не се чувства сигурен с "Обединени патриоти", които гласуват различно и залага на сигурното ДПС", обясни този съюз Корнелия Нинова.

Как може да си в договорка с някого, когато си в опозиция, посочи Нинова, отговаряйки на подозренията, че всъщност БСП са в скрити договорки с ДПС.

ГЕРБ зависи от ДПС, подчерта Нинова.

От гласуването за или против машинното гласуване не зависи дали ще минем от опозиция в управлението, каза Нинова. Така тя отговори отново на подозрения, че БСП е в сговор с ДПС. И посочи, че не е така с гласуването по актуализацията на бюджета. Гласуването по бюджета показва кой е управляващ и кой - опозиция, подчерта Корнелия Нинова.

Пет милиона българи са засегнати, стотици фирми - български и европейски, това е изключително опасно! Това е сериозен удар по националната сигурност.

Така Нинова коментира атаката на НАП и изтичането на данни.

"Управляващите неглижират ситуацията с хакерската атака в НАП. 5 милиона българи и стотици хиляди фирми са засегнати. Изключително опасно. Корупция и некадърност в управлението доведе до това. Ще искаме оставки, но сега най-важното е да спасим поне част от данните на хората. Молим президента Радев да свика КСНС", продължи лидерът на БСП. 

Корупция и некадърност, е политическата ни оценка на случилото се, защото над 2 милиарда се вкараха в електронното управление, каза Нинова.

Тя посочи, че очаква управляващите да признаят вина и затова настоява за свикване на КСНС.

Потресена съм от думите на г-н Борисов, или не схваща какво се е случило или е много уплашен, коментира още Корнелия Нинова.

И подчерта, че писмено ще поиска от президента да свика консултативния съвет.

Задачата ни е да убедим хората, че ние сме алтернативата, каза още в отговор на въпрос Корнелия Нинова.

Резултатът го видяхме на европейските избори - 50 хиляди гласа повече и един евродепутат повече, единствената партия с ръст, посочи Нинова. И обърна внимание, че БСП е пета по резултат от всички социалистически и социалдемократически партии в 28-те държави от ЕС.

Само БСП през 2008 г. е преизчислявала всички пенсии, това доведе до 100% увелечение на пенсиите. Тогава даде добър резултат и затова предложихме отново да има преизчисляване на пенсиите, каза Нинова.

90 милиона бяха необходими, за да се помогне на всяко семейство с ученик, отговори ни се, че няма пари, обърна внимание Нинова. И посочи, че бюджетът е бил актуализиран.

Според лидера на БСП бойкота на левицата на парламента не е безрезултатен, довел е до нова ЦИК и промяна на позицията на управляващите по Изборния кодекс.

"Нашите бойкоти дават резултат. При първия такъв падна Главчев. При втория управляващите върнаха преференциите", е изводът на Корнелия Нинова.

Днес върнахме част от наддадената субсидия. Ще се справим, били сме и в по-трудни ситуации, посочи тя. ГЕРБ правят грешка, не познават БСП - под натиск нашите хора се мобилизират, каза Корнелия Нинова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner