Неделя, 20 Октомври 2019
Неделя, 20 Октомври 2019
Прокурорската колегия на ВСС: Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС: Прави се опит за политическа намеса в избора за главен прокурор

Сутринта се проведе протест пред сградата на ВСС, на който присъстваха няколкостотин души. Служители на МВР охраняваха събитието, като до сблъсъци не се стигна, движението беше блокирано за близо два часа. Същевременно се проведе на същото място и контрапротест в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС прие позиция, в която посочват, че се правят опити за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт.

Причината колегията да изрази тази позиция са постъпилите декларация от политическа партия движение "Да, България", сигнал от председателя на партията Христо Иванов, както и отворено писмо от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". С тях се прави искане прокурорската колегия да оттегли кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да номинира нов кандидат, както и да образува дисциплинарно производство срещу зам.-главния прокурор Гешев заради негови изказвания в интервю по националната телевизия и той да си подаде оставката.

В приетата позиция се казва още, че с внесените декларация, отворено писмо и чрез проведения днес протест пред ВСС, организиран от движение "Да, България" срещу конкретен кандидат за главен прокурор, се нарушават демократичните ценности и принципите на правовата държава.

Прокурорската колегия посочва още, че процедурата за избор на главен прокурор ще се проведе съобразно закона, без членовете на прокурорската колегия да се поддават на политически натиск и влияние, независимо дали той идва от управляващите политически сили или от опозицията. Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че с тази позиция колегията казва, че ще спази процедурата за избор, Конституцията и закона, че и няма да се поддаде, на каквито и да било опити за натиск.

Сутринта се проведе протест пред сградата на ВСС, на който присъстваха няколкостотин души. Служители на МВР охраняваха събитието, като до сблъсъци не се стигна, движението беше блокирано за близо два часа. Същевременно се проведе на същото място и контрапротест в защита на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Ето и пълнят текст на позицията:

Позиция на прокурорската колегия на ВСС

По повод:

- Декларация на ПП „Да България!” от 24 юли 2019 г. с искане за оставка на заместник главния прокурор Иван Гешев и за образуване на дисциплинарно производство срещу него;

- Сигнал от Христо Иванов, председател на тази политическа партия, от 25 юли 2019 г., с искане Прокурорската колегия на ВСС да оттегли кандидатурата на Иван Гешев и срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство;

- Организираните от ПП „Да България!” протести пред сградата на ВСС, днес 25 юли 2019 г.;

- Отворено писмо от гражданско сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки” от 24 юли 2019 г., с искане за оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Прокурорската колегия изразява следната позиция:

Декларацията на ПП „Да България!”, както и сигналът представляват опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт. С тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава.

Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите или от опозицията в политическия живот на страната.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар