Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Пуснаха собственика на "ТАД груп" срещу 100 000 лв. гаранция

Пуснаха собственика на "ТАД груп" срещу 100 000 лв. гаранция

Състав на Специализирания наказателен съд пусна тази вечер от ареста обвинения в кибертероризъм собственик на "ТАД груп" Иван Тодоров срещу 100 000 лева парична гаранция. Той трябва да излезе незабавно на свобода. 

Обвинените заедно с него Георги Янков - търговски директор на фирмата, и смятаният за хакер Кристиян Бойков също бяха освободени преди дни, но срещу много по-леки мерки за неотклонение. Паричната гаранция на първия е 20 000 лева, а 20-годишният младеж беше пуснат само срещу "Подписка".

Според съдиите няма доказателства, че Тодоров е подбудил свой служител да хакне базата данни на НАП, както се твърди в обвинението.

От прокуратурата, която искаше бизнесменът да бъде оставен за постоянно в ареста, защото можело да се укрие и да повлияе на свидетели, не коментираха решението на съдиите. Вчера, след като той се завърна от Канада, знаейки, че е обявен за издирване, той беше арестуван още не летището и държваните обвинители му наложиха до 72 часа арест.

Адвокати на Тодоров заявиха, че ще обжалват решението за огромната парична гаранция, защото не смятат, че има причина да му бъде налагата подобна мярка.

По-рано в съдебната зала стана ясно, че служител на "ТАД Груп" е сред основните свидетели по делото. Показанията на младшия експерт Захари Захариев Митев са сред основните улики срещу колегите му. Той обяснил, че задачите му се възлагали лично от Бойков и Тодоров. Търсели се различни слабости на сайтове и фирми, съобщи "Трафикнюз".

Митев казал още пред разследващите, че покрай датата на атаката срещу НАП Кристиян сам му се похвалил, че е "ударил нещо голямо". На въпрос за какво става въпрос, Бойков попитал дали е сигурен, че иска да знае. Митев отказал и след няколко дни разбрал за хакването на сървъра на приходната агенция, при което бяха източени данните на близо 5 милиона българи.

Междувременно от държавното обвинение излязоха с официално съобщение, в което се казва: 

"Специализираната прокуратура разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп". Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението.

Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице. В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.

Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове.

Към момента собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата.

Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито, се казва още в официалното съобщение.

Собственикът на "Биволъ" ще съди прокурорката

"Възнамерявам да заведа дело за клевета срещу Евгения Станкова, независимо и точно защото е специализиран прокурор, тя не може да си позволи безкритични публични изявления, които НЕ отговарят на истината, но създават огромен обществен резонанс и силно дискредитират и без това отрицателния публичн рейтинг на българската прокуратура!", заяви междувременно журналистът Асен Йорданов.

Ето какво написа той във Фейсбук:

"1. Аз съм собственикът на Биволъ и НИКОГА не съм се познавал, нито с Иван Тодоров, Кристиян Бойков, нито с някой от ТАД груп!

2. Не ползвам "Телеграм" за чатове и не съм ползвал програмата за подобни действия!

3. Не сме получавали никакви данни 2 седмици предварително. Получихме теча заедно с останалите медии на 15.07.2019 г. Не Биволъ, а 2 телевизии приближени до властта публикуваха паролите за достъп открито, т.е. дадоха личните данни неограничено на обществено достяние. Биволъ такова нещо не е правил. Всичко, което публикуваме, отговаря на законите и журналистическия Кодекс. Ако има консумирано престъпление - то това е именно в тези репортажи! Тях СП за нещо търси ли им сметка!?".

Източник: Dir.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner