Събота, 18 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 18 Януари 2020
"Артекс": Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лева

"Артекс": Спирането на "Златен век" ни струва 1.8 млн. лева

Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите във връзка със спирането на строежа на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец", са довели до загуби за строителната фирма „Артекс“ в размер на 1,8 млн. лв. от издаването на заповедта на ДНСК на 15 април до момента. 

Това се казва в съобщение от компанията до медиите, пише dir.bg.

Със решение от 30 юли Софийският административен съд потвърди валидността на разрешението за строеж на "Златен век" и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Решението е взето от тричленен състав и не е окончателно. То може да се обжалва пред Върховния административен съд.

От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи. Освен това съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г., се казва още в съобщение на "Артекс".

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Съдът приема, че нарушения има, но спирането на целия проект е прекалено тежко наказание и трябва да се спрат само отделни части от строежа. Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

Ето и цялото изявление на "Артекс": 

„Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес.

В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно – нещо, в което ние от „Артекс“ винаги сме били сигурни.

Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.

В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда.

Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че „Артекс“ продължава изграждането на сграда „Златен век“! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си.“

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner