Петък, 28 Февруари 2020

ndt banner2

Петък, 28 Февруари 2020

Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни желаещите за реализирането на АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова: На 19 август ще станат ясни желаещите за реализирането на АЕЦ "Белене"

Страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска, бе категорична тя

Туркменистан е 4-та в света по запас от природен газ. Енергетиката бе основна тема при посещението на премиера Борисов. Повече от 20 години се водят дебати за статута на Каспийско море, но за радост миналато година той бе уреден. Подписано е споразумение между България и Туркменистан за предоставяне на обеми на природен газ.

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на БНТ. 

На въпрос дали може да очакваме реакция от страна на ЕК, ако "Росатом" спечели този проект, Петкова отговори: "Не, не смятам, че ще има подобна реакция. Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", каза Петкова. Тя посочи, че страната ни е готова да предостави на ЕК всяка информация, която тя поиска. Тя посочи, че на 19 приключва първият етап от процедурата. „На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ"Белене", допълни министърът на енергетиката. Тя посочи, че след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори. 

Тя заяви, че процедурата трябва да приключи в срок от 12 месеца и не бива да се бърза. 

На въпрос кой е най-лошият сценарий, Петкова заяви, че е важно да се реализира идеята за проекта АЕЦ "Белене". Това ще помогне за диверсификацията на пазара у нас, подчерта Петкова. 

Виртуалната газова борса ще продава природен газ от Русия, от САЩ, от гръцката компания ДЕПА. 

Що се отнася до задълженията на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" Петкова заяви, че трябва да се търси път за решение на въпроса извън съдебната зала. "В постоянен контакт сме с кмета Йорданка Фандъкова. Няма да допуснем да има проблеми в предстоящия отоплителен сезон", каза още тя.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner