Вторник, 21 Януари 2020

ndt banner2

Вторник, 21 Януари 2020
Унищожават Симеоновата могила край Поморие

Унищожават Симеоновата могила край Поморие

Строителна фирма, специализирана в изграждането на пътища в България, затрива националната ни памет и историческото наследство

Строителната техника и машини на фирма "Мони-07", управлявана от Огнян Звездов, разкопа днес, когато честваме 1102 години от великата Ахелойска битка, прословутата Симеонова могила в град Каблешково, община Поморие.

Фирма "Мони-07" е едно от юридическите лица, които печелят обществената поръчка за изграждането на магистрала, която ще свързва Бургас и Слънчев бряг през Поморие. Същата фирма е ангажирана и със строежа на АМ "Хемус".

В община Поморие, на десет минути от курорта Слънчев бряг, между градчетата Ахелой и Каблешково, се намира историческият хълм Симеонова могила. Свързан е с една от най-епичните битки в европейското Средновековие, завършила с победата на цар Симеон Велики над византийската войска през 917 г. На това място, разкриващо великолепна гледка към Черно море, си дават среща българската средновековна история и модерната история на българското винопроизводство.

От свои източници Liberta.bg научи, че кметицата на Каблешково изобщо не е наясно какво се случва на Симеоновата могила. Пред нея е представено, че на това място се копае, за да бъде заринато сметището. Докато фирма "Мони-07" я унищожава, търсейки инертни материали от землището на град Каблешково, за да ги вложи при градежа на скоростния път. Точно за това говорят и пълните камиони с инертни материали, които се извозват към Поморие за отсечката на новоизграждащата се магистрала. За целта е разширен и черният път с отбивки край Симеоновата могила, за да се разминават многотонните превозни средства.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner