Петък, 22 Ноември 2019
Петък, 22 Ноември 2019
Започва изплащането на обезщетенията на стопаните на умъртвени прасета

Започва изплащането на обезщетенията на стопаните на умъртвени прасета

Започва изплащането на обезщетенията на стопаните на умъртвени прасета след щетите от африканската чума. Предстои те да получат еднократна помощ от 300 лева. Очаква се кметовете по места да обявят дати и часове.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми, които угояват до 5 прасета.

За изплащането на помощите ще помагат и служители на областните дирекции по безопасност на храните.

Отпускат се 28 млн. лв. трансфер към Министерството на земеделието за изплащане на обезщетения, компенсации и всичко свързано с прилагането на мерките за борба с африканската чума по свинете от Българска агенция по безопасност на храните. Това каза в сряда министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет за ситуацията с африканската чума в страната.

"Всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са мерки съгласно стратегията за борба с африканска чума по свинете от 2015 година на Европейския съюз", каза тя.

Танева добави, че тези средства са част от общи разходи. "Тези средства са част от общо прогнозни разходи в размер на близо 23 млн. евро", заяви министър Танева. Тя добави, че тези средства се очаква да бъдат съфинансирани от Европейската комисия с около 75%.

"Средствата ще бъдат изплащани за компенсации за засегнатите животни, за разходите по дезинфекция, за унищожените суровини и всичко, свързано с прилагането на мерките за борба с африканската чума", поясни Десислава Танева.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар