Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Хасан Адемов: Законодателните промени за втора пенсия трябва да бъдат готови до средата на октомври

Хасан Адемов: Законодателните промени за втора пенсия трябва да бъдат готови до средата на октомври

"Тези, на които им предстои да се пенсионират сега през 2021 г., трябва да имат възможността да избират пенсионен продукт", подчерта председателят на социалната комисия в парламента

През юли работна група към социалното министерство трябваше да бъде готова със законодателни промени, които да регламентират вариантите за изплащане на втората пенсия. Но това не се случи.

Пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на социалната комисия в Народното събрание, заяви, че тази сага около уреждането на фазата на изплащането на средствата от дружествата за допълнително пенсионно осигуряване продължава вече доста време.

„През миналата година в края на август работна група от представители на министерство на труда и социалната политика, министерство на финансите, Комисия за финансов надзор, социалните партньор, дружества за допълнително пенсионно осигуряване, излязоха с един окончателен вариант, който трябваше да бъде представен в НС. Този „консенсусен“ проект се оказа недостатъчно балансиран и така не се стигна до окончателен вариант“, каза д-р Адемов в предаването„Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

След като новата работна група получи срок до юли, сега новият срок е 15 октомври, допълни той.

„Един от поставените въпроси е свързан с това, във фазата на изплащане пенсионният продукт да бъде пожизнен, което означава, че тези, на които им предстои да се пенсионират сега през 2021 г., трябва да имат възможността да избират пенсионен продукт. Но ако той е разписан да бъде задължителен, това означава, че размерът на средствата, които ще получават, ще бъде минимален и няма да удовлетвори на практика осигурените лица. Точно тук е т.нар. Гордиев възел“, подчерта Хасан Адемов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар